NATO Under kommande helg förväntas Sverige fatta beslut angående ansökan om Nato-medlemskap. Detta kommer enligt Gunilla Herolf vid Utrikespolitiska institutet leda till att Ryssland angriper Sverige på olika sätt.

Under onsdagen höll Storbritanniens premiärminister Boris Johnson pressträff tillsammans med Sveriges statsminister Magdalena Andersson angående ett nytt säkerhetsavtal som slutits mellan länderna.

Avtalet är tänkt att avskräcka Ryssland från att angripa Sverige under ansökningstiden till Nato, men innebar inga uttalande garantier om militär hjälp. Trots detta tyder allt på att den socialdemokratiska regeringen kört över sitt parti i Nato-frågan och redan beslutat att Sverige ska ansluta sig till krigsalliansen.

Ryssland har vid flera tillfällen hotat med konsekvenser för Sverige om man väljer att gå med i Nato. Senast uttalade det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova att Sverige nu ”fått alla varningar”.

— De vet detta, så det finns inget att bli förvånad över. De har informerats om allt, vart det skulle leda, sa Zakharova.

Många spekulerar nu i vilka typ av konsekvenser detta kan bli och det har nämnts alltifrån cyberattacker till bombningsräder. De flesta bedömare tror dock inte att Ryssland kommer att inleda ett fullskaligt krig, men enligt försvarsminister Peter Hultqvist har Ryssland ”en hel katalog” med hot att förverkliga.

— Cyberhot, hybridhot, sabotage, underminerande av vår statsorganisation, alla olika typer av attacker som man kan tänka sig. Jag vet inte vad de avser att göra eller inte göra men att Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden. Så är det, har Hultqvist tidigare kommenterat.

Gunilla Herolf, som är forskare i europeisk säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet, är inne på samma linje.

— Man kommer att berätta för Sverige att vi inte längre är ett fredsälskande land, och man kommer antagligen att flytta positionerna på vissa vapen, möjligen kärnvapen, för att markera sitt missnöje med oss. Man kommer att kränka luftrummet, och vårt territoriella försvar med båtar, säger hon i en kommentar till Expressen.

"Räkna med att inte kunna använda kreditkortet"

Något militärt angrepp är inte troligt, menar Herolf, även om andra bedömare nämnt enstaka bombningar av svenskt territorium. Däremot kan så kallade hybridattacker komma att få åtminstone tillfälligt svåra konsekvenser för enskilda medborgare.

— Och som många också inom det militära har sagt så får vi förvänta oss en del cyberattacker, vi kanske inte kan använda våra kreditkort under en period tills vi lagat det hela. Och det kan hända saker med el och i värsta fall med värme också, det vet vi inte, säger hon och tillägger:

— Ryssland har precis som vi hört hur olika Nato-länder har sagt att även om Nato inte kan ge någon garanti under den här perioden så kan olika Nato-länder hjälpa till på olika sätt.

Under fredagen presenterar riksdagen sin analys om det säkerhetspolitiska läget och under helgen väntas regeringen fatta beslut att Sverige ska ansöka till Nato.