SOCIALDEMOKRATI De så kallade samtalen med gräsrötterna om Natofrågan som den socialdemokratiska partiledningen utlovade blev Zoom-möten där tusentals medlemmar bara informerades av vad som nu gäller. Detta är bilden som framkommer i en artikel på Aftonbladet där flera S-medlemmar uttrycker besvikelse över att inte få sin röst hörd.

Den socialdemokratiska partiledningen har snabbt omvärderat sin syn på ett svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato. För att förankra den nya synen hos partiets medlemmar har man tidigare utlovat att ”samtal” ska föras där alla ska få komma till tals.

Men nu framkommer det i en Aftonbladet-artikel att de så kallade samtalen består i tre möten på Zoom, där endast personer ur partiledningen har möjlighet att prata.

Under det första mötet, som hölls under söndagen, deltog 1 800 socialdemokrater.

Kent Vilhelmsson, som är socialdemokrat och digital marknadschef på vänsterextrema ETC, är en av kritikerna. På Facebook skriver han att mötet blev ett bevis på att partiledningen inte tänker bry sig om vad medlemmarna tycker.

Skärmbild: Facebook.

— Alla som fysiskt var med i mötet i går var positivt inställda till Nato. Det var snarare en informationsträff om att Socialdemokraterna svänger i den här stora frågan. På papperet är det bra att säga att man har en dialog, men då måste man ha det också, säger Vilhelmsson i en kommentar till Aftonbladet.

Sedan tidigare är det känt att SSU och S-förbundet Tro och Solidaritet samt det socialdemokratiska kvinnoförbundet är motståndare till ett svenskt Nato-medlemskap. Men ingen representant från dessa deltog i mötets diskussioner.

"Räknar med att bli överkörda"

— Det är absolut inte en enad linje inom partiet. Däremot tror jag att många är beredda att bli överkörda eftersom det snart är val, säger Kent Vilhelmsson till Aftonbladet.

Enligt Vilhelmsson är det många som nu vill lämna Socialdemokraterna eftersom det ”saknas intern demokrati i partiet”.

Johan Hassel, internationell sekreterare för Socialdemokraterna, besvarar kritiken med att man inte hann besvara alla frågor som inkom inför mötet.

”Vi har ytterligare två nationella digitala medlemsdialoger, idag och på torsdag. Då kan medlemmar som var med igår delta igen”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.