NATO Turkiets president Recep Tayyip Erdogan motsätter sig ett svenskt medlemskap i Nato. Om Turkiet röstar nej till en svensk ansökan till krigsalliansen blir det inget medlemskap.

Bara dagar innan Sverige förväntas ansöka om medlemskap i krigsalliansen Nato har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gått ut med att han motsätter sig Sverige som Nato-land.

Inställningen grundar sig i Sveriges relationer med diverse terrorstämplade kurdiska organisationer.

— Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, säger Erdogan enligt AFP.

Utrikesminister Ann Linde (S) uttrycker dock förvåning över utspelet. Hon säger att hon samtalade med Erdogan senast i onsdags och att man då diskuterade ett eventuellt Natomedlemskap.

— Vi har en väldigt bra och konstruktiv relation och man har inte framfört något sånt här till oss. Inte heller Natoambassadören, inte någon av de 30 länderna, har framfört något sånt här. Jag hoppas att vi ska kunna samtala om vi väljer att ansöka om Natomedlemskap och att vi får positiva besked från alla länderna, säger utrikesministern till Aftonbladet.

Turkiet är en av de 30 Natoländer som måste godkänna en ansökan för att ett nytt land ska tas upp som medlem i krigsalliansen. Sedan tidigare har även Kroatiens president Zoran Milanovic uttryckt att han inte tänker tillåta att varken Finland eller Sverige går med i Nato ifall USA inte hjälper dem med problem man har i Bosnien.

Under fredagen blev den särskilda säkerhetspolitiska analys klar som ska ligga till grund för det svenska beslutet om medlemskap i Nato. Enligt analysen skulle ett medlemskap i krigsalliansen stärka Sverige säkerhet och man tror inte heller att en ansökan skulle leda till ett militärt angrepp från Ryssland.

Ryssland har dock utlovat ”konsekvenser” om Sverige och Finland ansöker till Nato och de flesta experter är överens att det är osannolikt att Ryssland inte kommer att agera på något sätt för att markera mot Natos vidare utvidgning mot den ryska gränsen.