Nato Turkiets president skönjer inga framsteg i den senaste veckans samtal kring Sveriges och Finlands medlemsansökningar till Nato – eftersom Turkiets krav ännu inte mötts.

Veckor av förhandlingar med Sverige och Finland rörande de två ländernas önskan om anslutning till krigsalliansen Nato, tycks inte ha förmått Turkiets president Recep Tayyiip Erdogan att ändra sin uppfattning i frågan.

Nu rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia att den gångna veckans överläggningar i Ankara mellan representanter för de två ansökande ländernas regeringar och den turkiske presidenten, enligt den senare inte nått upp till ”önskad nivå”.

Erdogan klargjorde nämligen i ett uttalande inför helgen att Sverige och Finland ”må ha höga förväntningar på samtalen” men att man ännu inte ”mött Turkiets krav”.

Presidenten påminde vidare om att ”terrorister fortsätter att gå runt på Stockholms gator” samt att ”Sverige försvarar dem med sin egen polis”.

Turkiet vägrar officiellt att godkänna en svensk och en finländsk Natoansökan, bland annat med hänvisning till att båda länderna stödjer organisationer med koppling till terrorklassade PKK.