Sverige ansöker om Nato-medlemskap
NATO • Regeringen har beslutat att Sverige ska gå med i krigsalliansen Nato. Detta meddelade statsministern under en presskonferens.
Statsminister Magdalena Andersson (S) berättar under en presskonferens tillsammans med den så kallade oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) att Sverige kommer att skicka in en medlemsansökan till krigsalliansen Nato.
Så sent som igår tog regeringspartiet Socialdemokraterna ett formellt ställningstagande i Nato-frågan. Som väntat valde man likt de flesta andra riksdagspartierna att rösta ja i frågan.
Klockan 15 på måndagen kallade partiledarna till en gemensam pressträff efter dagens ”Nato-debatt” i riksdagen. Enligt Andersson finns det ett brett stöd bland väljarna för att gå med i krigsalliansen.
— Vi lämnar en era och går in i en annan. Vi kommer meddela Nato att vi vill bli medlem i alliansen, säger statsministern.
Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar att ”Nato står över partipolitiken”.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de enda partierna i riksdagen som konsekvent har sagt nej till Nato-medlemskap. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kommenterade i förmiddags att ”det är ett svek mot väljarna” att det inte hålls en folkomröstning i frågan.
— Det går inte att motivera säkerhetspolitiskt, det hade varit lika tryggt att fatta beslutet i oktober, säger Dadgostar.
Inom några dagar kommer Sveriges Nato-ambassadör i Bryssel att lämna in en ansökan till Nato. Andersson säger under presskonferensen att ansökan kan skickas in under måndagen, tisdagen eller onsdagen.
Ansöker tillsammans med Finland
Finlands regering meddelade i torsdags att landet ska gå med i Nato, och har tillsammans med Sveriges regering sedan tidigare kommit överens om att ansökan till krigsalliansen ska ske samtidigt.
Beslutet har nu tagits av de båda regeringarna.
— Vi planerar att göra det tillsammans med Finland, så det ska synkas bara, säger Andersson.
Alla medlemsländer behöver godkänna - tvivel från flera
Natos alla 30 medlemsländer måste nu godkänna Sverige och Finlands ansökningar för att de ska få gå med i krigsalliansen.
Två av medlemsländerna, Kroatien och Turkiet har tidigare framfört krav på Sverige och Finland för att de ska få gå med.
Det föregående landet har krävt att vallagen i Bosnien och Hercegovina ska ändras – då man anser att den diskriminerar kroater i landet – för att Sverige och Finland ska godkännas. Turkiet å sin sida kritiserar specifikt Sverige för dess relationer med den kurdiska terrororganisationen PKK.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) sa tidigare i morse till SVT att Sverige kommer att skicka en delegation till Turkiet för att övertala landet att släppa in Sverige i Nato.
— Vi kommer att sända en grupp tjänstemän som kommer att föra diskussioner och ha en dialog med Turkiet, så får vi se hur den här frågan ska lösas ut och vad det här egentligen handlar om. Men de signaler vi har fått från Nato är att det finns en enighet om att både Sverige och Finland ska få komma in, sa Hultqvist i morse.
Det återstår alltså att se om alla medlemsländer godkänner Sverige och Finlands ansökningar.
Otaliga hot från Ryssland
Ryssland har utfärdat flera varningar till Sverige och Finland och uppmanat dem att inte gå med i Nato.
— Vi har utfärdat våra varningar, både offentligt och genom bilaterala kanaler. De vet om detta, så det är ingenting att överraskas av. De har blivit informerade om vart det skulle leda, sade utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i den ryska statskontrollerade tv-kanalen Russia-24 för ett par veckor sedan.
Senast i förmiddags varnade Rysslands vice utrikesminister, Sergej Ryabkov för ”långtgående konsekvenser” för de nordiska länderna.
— Nato ska inte ha några illusioner om att Ryssland kommer ignorera Sverige och Finlands inträde i alliansen, säger Ryabkov enligt Reuters.
— Den generella nivån av militära spänningar kommer öka. Förutsägbarheten kommer minska, fortsätter ministern.
Strax efter Sveriges besked under eftermiddagen gjorde även Rysslands president, Vladimir Putin ett uttalande.
— Expansionen av den militära infrastrukturen i detta territorium kommer avgöra vårt svar, vad det blir – kommer avgöras baserat på vilka hot som uppstår, säger Putin enligt ryska nyhetsbyrån Ria Nostovi.
— Sverige kommer befinna sig i ett utsatt läge under tiden som vår ansökan behandlas. Ryssland har meddelat att det kommer vidta motåtgärder om vi går med i Nato. Vi kan inte utesluta att Sverige utsätts för till exempel desinformation och försök att skrämma och splittra oss, säger Magdalena Andersson.