NATO-ANSÖKAN Uppgifter florerar i medier om ett avslöjat inofficiellt brev, där belägg radas upp för att Sverige nu lever upp till Turkiets krav på ett svenskt Nato-medlemskap.

Nyhetsbyrån Reuters säger sig ha tagit del av ett brev från Sveriges (förra) regering, som ska ha överlämnats till president Recep Tayyip Erdogan och Turkiets utrikesministerium förra helgen. I brevet, som uppges vara daterat den 6 oktober, listas enligt nyhetsbyrån 14 ”konkreta åtgärder” som Sverige vidtagit för att möta Turkiets i juni uppställda krav för ett godkännande av Sveriges ansökan om Nato-medlemskap.

Nyhetsbyrån skriver att svensk säkerhetspolis i brevet uppges ha ”intensifierat sina insatser mot PKK” medan svenska myndigheter ”utfört nya analyser av PKK:s hot mot Sveriges säkerhet”. I övrigt ska i brevet hänvisas till Sveriges ”intensifierade insatser mot kurdiska terrorister”.

Möte ledarna emellan planerat men inte schemalagt

Turkiet och Ungern är de två medlemsländer i Nato som inte godkänt Sveriges medlemsansökan. Nu ska Sveriges och Turkiets ledare mötas i Turkiet.

— Vi har inget datum än, men det kommer att ske väldigt snart, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter.

I detta nu är det 28 av 30 Natomedlemmar som har godkänt Sveriges och Finlands Natoansökan. På fredagen bekräftade Turkiets president Erdogan att ett sammanträffande mellan honom och Sveriges nye ledare inom kort kommer äga rum i Turkiet.

— Sveriges nya statsminister har begärt ett möte och jag har bett våra vänner att ordna ett möte. Vi kommer att diskutera dessa frågor [Nato, reds anm] med honom i vårt land, kommenterar enligt TT presidenten till nyhetssajten Daily Sabah.

Erdogan betonar sedan att det villkor om utlämning från Sverige av 73 ”misstänkta terrorister” som Turkiet ställt för att godkänna Sveriges medlemskap ”står fast och är orubbligt”.