NATO Under kvällen meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han anser att Sverige förbundit sig att utlämna 73 terrorister till Turkiet. Om inte detta sker kommer Turkiet inte att godkänna Sverige som Nato-land.

Turkiet har trots avtalet som tecknades under tisdagen i Madrid återigen hotat med att stoppa Sveriges Nato-medlemskap. Som Nordfront kunde rapportera under kvällen höll landets president Recep Tayyip Erdogan en pressträff på torsdagen där han hävdade att Sverige lovat att utlämna 73 terrorutpekade personer till Turkiet.

— Memorandumet som är signerat med Sverige och Finland är en diplomatisk seger. Vi kommer att följa riktlinjerna i avtalet med Sverige och Finland och ta våra steg i enlighet med detta. Sveriges löfte är att 73 terrorister ska utlämnas till Turkiet, sa Erdogan under pressträffen.

Detta rimmar illa med den svenska regimens besked om att Sverige även fortsättningsvis kommer att följa svensk lagstiftning gällande utlämningar och att ingen med svenskt medborgarskap kommer att utvisas.

Under pressträffen påpekade även journalister detta för Erdogan, som då sa att man fortfarande har möjlighet att stoppa Sveriges Nato-medlemskap.

— Det här kommer inte att fungera om vi inte godkänner det genom parlamentet. Sverige och Finland ska göra sin del först. Det ingår i överenskommelsen. Om de gör sin del skickar vi det till parlamentet. Om de inte gör det så finns det ingen anledning att skicka det till parlamentet. Makedonien kunde inte ansluta på 20 år, fortsatte presidenten.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu skakar hand med Ann Linde efter signeringen.

Erdogan talade också mycket om att ”terrorismen måste utplånas” och att ”Turkiets tålamod är slut”.

— Alla dokument har presenterats. Världen såg denna händelse tydligt. Alla uppskattade vår attityd här. Vi har också presenterat de ben som vårt krig mot terrorism utanför Turkiet står på. Vi har visat videoinspelningar, dokument. De tittade också. Just nu är supportrarna till terrorism tokiga i Sverige, fortsatte Erdogan och syftade på kritikerna mot avtalet.

Kurder i Sverige kräver svar från regeringen

I Aftonbladet har också ett stort antal kurder fått gråta ut om Nato-avtalet med Turkiet. Många upplever det som att Sverige nu har svikit kurder.

— Som kurd känner jag mig bokstavligen rädd. Jag förväntar mig att regeringen snarast klargör exakt vad avtalet med Turkiet innehåller, säger exempelvis journalisten Dilsa Demirbag-Sten.

Den så kallade komikern Dilan Apak säger att hon aldrig mer kommer att rösta på Socialdemokraterna och att hon ”skäms” när hon ”tänker på att min föräldrageneration flytt till Sverige undan fascismen”.

Många kurder kräver nu att regeringen förklarar vad avtalet egentligen innebär, men trots Erdogans utspel och trots kritiken har det varit tyst från den svenska regimen under kvällen.

"Sverige bör förklara hur de banat väg för terrorism"

När journalister under Erdogans pressträff påpekade att det kanske inte var möjligt med svensk lagstiftning att utlämna alla dessa personer menade Erdogan att det var Sveriges problem.

— När det gäller terrorism, om deras rättssystem har banat väg för terrorismen bör de förklara hur. I vårt land och i vårt rättssystem är terrorism inte tillåtet i någon form, sa Erdogan.

Han menade också att både Finland och Sverige bedyrat att deras respektive lagstiftning också var ”hård mot terrorister” och att de skulle göra allt de kunde för att uppfylla sin del av avtalet.