NATO Krigsalliansen Nato håller på att förvandlas från en nordatlantisk försvarsallians till en global krigsorganisation. Detta enligt EU-parlamentarikern Herve Juvin.

Inför det pågående Nato-toppmötet i Madrid får krigsalliansen svidande kritik av den franske EU-parlamentarikern Herve Juvin, som representerar Frankrike och Nationell samling i Underutskottet för säkerhet och försvar (SEDE).

— Tack vare den omfattande Nato-propagandan har det blivit tydligt att organisationen, som en gång beskrevs som ”hjärndöd” av [Frankrikes president] Emmanuel Macron, håller på att transformeras från en transatlantisk allians till en global struktur, säger Juvin till den ryska nyhetsbyrån TASS.

Juvin menar vidare att Nato behandlar EU som ”ett inskrivningskontor för sina medlemmar”. Detta synsätt används sedan för att pressa länder som Georgien, Armenien och Ukraina, som enligt Juvin ”aldrig varit en del av Europa, varken geografiskt, politiskt eller i humanitära termer”, likväl som Bosnien, Montenegro, Nordmakedonien och Kosovo att ansluta sig till krigsalliansen.

— Detta är en farlig utveckling eftersom den eliminerar hela säkerhetsutrymmet, buffertzonen som stormakterna gett varandra som ett pris för deras säkerhet. Nato är det största hotet mot fred i hela världen eftersom det omringar Ryssland och förbereder sig för att omringa Kina. Och EU svansar efter Nato, som de facto tjänar anglo-amerikanska intressen, radikalt främmande för Europa, fortsätter Juvin sin utläggning.

USA i händerna på "en stam av nekonservativa"

Det hela är, enligt den franske politikern, resultatet av en ”chockerande ignorans hos europeiska regeringar” och hos deras representanter i EU. Juvin jämfört situationen med Kubakrisen 1962, där USA placerade kärnvapenmissiler i Turkiet vilket ledde till att Sovjet valde att placera ballistiska robotar i Kuba, något som USA inte accepterade.

Då löstes krisen diplomatiskt med att både USA och Sovjet erkände sina respektive behov av säkerhet och buffertzoner. Juvin menar att USA återigen måste ta sitt förnuft till fånga och börja lyssna på Moskva, dra tillbaka sina medeldistansmissilsystem från Rumänien och Polen och avveckla sina biolabb och kemvapenforskningsfaciliteter i närheten av Ryssland.

— Men amerikansk diplomati, som brukade respektera andra länder, har fallit i händerna av en stam av nekonservativa, som drömmer om att krossa varje fiende med bibliska proportioner. Den största faran ligger i förnekelsen av verkligheten, så karaktäristiskt av USA och därmed även europeisk politik av idag. Det finns inget farligare inom utrikespolitik än att dela upp människor i onda och goda, tillägger Juvin.