FRANKRIKE Den franska regeringen överlevde på måndagen två misstroendeomröstningar. Protesterna mot globalistpresidenten Macron ska dock ha fortsatt under dagen.

Det finns ett omfattande missnöje i Frankrike mot president Emmanuel Macrons regim. Specifikt har Macrons ”pensionsreform” lett till stora strejker och protester från miljontals fransmän. Reformen innebär att pensionsåldern höjts från 62 till 64 år och fick tvingas fram genom att kringgå parlamentets vilja med dekret då Macron saknar majoritet i folkförsamlingen.

Oppositionen i det franska parlamentet har också väckt misstroende mot regeringen, vars omröstning hölls på måndagen.

— Jag vill vara tydlig. Problemet är inte pensionsreformen, det är republikens president som är det, sa Olivier Marleix från Les Républicains.

Även Socialistpartiet och partiet Europe Écologie Les Verts var starkt kritiska och krävde en folkomröstning i frågan. Cyrielle Chatelain från Europe Écologie Les Verts kallade reformen för ”en styggelse, inte en reform”.

Regeringen klarade dock sig med en hårsmån. För att fälla regeringen hade 287 av de 573 närvarande parlamentsledamöterna behövt rösta för ett misstroende och under den första omgången klarade man sig med tio rösters marginal.

— Den här regeringen är redan död i den franska befolkningens ögon, sa ledaren för Nupes, Nouvelle union populaire écologique et sociale, Mathilde Panot, sedan det stod klart att misstroendet inte gått igenom.

Samtidigt har de franska fackföreningarna varslat för fortsatta strejker i protest mot regeringen på torsdagen. En opinionsundersökning har också visat att 70 procent av fransmännen ville att regeringen skulle fällas.