NATO Enligt Erdogan har Sverige redan lovat att lämna ut 73 personer som Turkiet pekat ut som terrorister. Det hela beskrivs som ”en stor diplomatisk seger” av den turkiske presidenten.

I samband med att Turkiet hävde sin blockad av Nato-medlemskap för Sverige och Finland skrev de tre ländernas utrikesministrar på ett 10-punktsavtal om samarbete gällande bekämpande av terrorister.

I avtalet kan man bland annat läsa att Finland och Sverige ”ska hantera Turkiets väntande deportations- eller utvisningsönskemål av terrormisstänkta snabbt och grundligt”. Men den svenska regimens representanter har avfärdat all kritik från den kurdvänliga vänstern med att ingen som inte är ”terrorist på riktigt” behöver oroa sig och att eventuella utlämningar även fortsättningsvis kommer att hanteras ”enligt svensk lagstiftning”.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan verkar dock ha en annan syn på vad man kommit överens om. Under det pågående Nato-toppmötet i Madrid har Erdogan idag hållit en pressträff där han deklarerat att Sverige har förbundit sig vid att utlämna 73 utpekade terrorister till Turkiet, rapporterar Reuters.

Erdogan hävdar också att all aktivitet från PKK och ”närbesläktade organisationer” – med andra ord sådana som Socialdemokraterna har historiska samarbeten med – kommer att förbjudas. ”En stor diplomatisk seger för Turkiet”, menar Erdogan att det är.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) förklarade samtidigt under gårdagen till Aftonbladet att det bara var de kurdiska gruppernas aktiviteter som kunde ”hota Turkiets säkerhet” som inte skulle vara tillåtet.

— Det vill säga vapen och pengar och så vidare, förklarade Linde och hävdade vidare att sådant redan är förbjudet i Sverige.

Hotar blockera Sverige igen

Erdogan säger under pressträffen att han förväntar sig att Sverige nu håller vad man lovat, annars kommer han återigen att lägga in Turkiets veto i frågan om svenskt medlemskap i krigsalliansen.

— Om ens utrikespolitik ska vara värdig så måste man hålla sina löften, säger Erdogan.

I skrivande stund har ingen representant för den svenska regimen kommenterat utspelet från Erdogan.