NATO Turkiet har fortfarande inte bestämt huruvida man tänker låta Sverige ansluta till Nato. Medlemsansökan behöver fortfarande godkännas i Turkiets parlament och nu säger man sig studera noga ifall Sverige ”fullföljer sina åtaganden”.

Under gårdagen godkände alla 30 Nato-länder Sverige och Finlands anslutningsprotokoll. Det innebär att frågan om medlemskapet nu endast har att godkännas av ländernas respektive parlament.

— Dagens möte innebär ett viktigt steg mot fullvärdigt medlemskap i Nato, sa utrikesministern Ann Linde efter gårdagens besked.

Man räknar nu med att alla länders parlament i princip per automatik kommer att godkänna medlemsansökan – förutom Turkiets.

Vill se 73 personer utlämnade till Turkiet

Två dagar efter att Turkiets, Sveriges och Finlands utrikesministrar undertecknat ett avtal om att gemensamt bekämpa kurdisk terrorism, hantera utlämningsförfrågningar från Turkiet ”skyndsamt” och upphöra med vapenembargon mot Turkiet kom president Recep Tayyip Erdogan med nya besked: Sverige hade redan lovat att utlämna 73 terrorister och gör man inte det kommer inte Turkiets parlament att godkänna landets medlemsansökan.

— Turkiets tålamod med terrorister är slut, dundrade Erdogan bland annat under en pressträff på förra veckans Nato-toppmöte i Madrid.

Den svenska regeringen har sedan utspelet inte velat kommentera saken utan endast irriterad hänvisat till att alla utlämningar sker enligt ”svensk lagstiftning” även fortsättningsvis. Det senare innebär bland annat att svenska medborgare inte kan utlämnas. Enligt Erdogan har Sverige mycket att ”förklara” ifall svensk lagstiftning står i vägen för ”kampen mot terrorismen”.

Under onsdagen har Bonniertidningen Expressen publicerat en skriftlig intervju med Fahrettin Altun, som är kommunikationsansvarig på Erdogans presidentkansli.

”Det som spelar roll är inte antalet individer utan om Sverige kommer att lämna ut dem i enlighet med bilaterala och internationella överenskommelser och mot bakgrund av tydliga bevis”, skriver Fahrettin Altun apropå de påstådda 73 terroristerna som Turkiet vill att Sverige ska utlämna.

Altun fortsätter:

Alla personer i fråga är kopplade till PKK, YPG eller FETÖ, som promemorian beskrev som terrororganisationer. Den statusen erkändes alltså av Sverige. Dessa individer utgör ett hot inte bara mot Turkiet utan även mot svenska folket och Sveriges intressen.

Vidare menar Altun att Turkiet inte gör några kompromisser, varken gällande det undertecknade avtalet eller i framtiden:

Ur ett diplomatiskt perspektiv är det självklart att Turkiet inte gjort några eftergifter vad gäller sina legitima krav. Ändå tror vi att den trilaterala promemorian (i Madrid) i första hand handlade om att respektera minnet av terroroffer och att få deras nära och kära att bevittna rättvisan skipas. Några av individerna, som Sverige hittills skyddat som politiska asylsökande eller under andra benämningar, orsakade mycket smärta i Turkiet och på andra håll. För bara sex år sedan genomförde FETÖ ett kuppförsök som resulterade i att 251 oskyldiga människor dog.

"Fira inte Nato-medlemskapet i förskott"

Enligt Altun ska Sverige nu inte ”fira Nato-medlemskapet i förskott” utan snarare se avtalet med Turkiet som en ”inbjudan”.

”Turkiet ska inspektera om Sverige följer sina åtaganden. Låt mig vara tydlig: Vi har varit en del av alliansen, som Sverige vill gå med i i dag, i 70 år. Vi är Natos näst största armé. Det är Turkiet som ska göra bedömningen här”, skriver han vidare.

På fråga ifall Sverige verkligen kommer att kunna bli medlemsstat i krigsalliansen Nato svarar den turkiske regeringstjänstemannen:

Den avgörande faktorn blir dock om de löften som Sverige gav kommer att hållas. Om Sverige går med i Nato eller inte beror på att det lever upp till sina skriftliga åtaganden.

I det turkiska parlamentet – som alltså i slutändan kommer att avgöra ifall Sverige får gå med i krigsalliansen eller ej – har Erdogans parti ingen egen majoritet. Man regerar med stöd av Nationella aktionspartiet (MHP), som har de ökända Grå vargarna som ungdomsorganisation. Enligt Wikipedia är partiet som måste övertalas att godkänna ett svenskt Nato-medlemskap både ”ultranationalistiskt” och ”euroskeptiskt” .