NATO Turkiet framför nya varningar om att ”frysa” svenskt och finländskt Nato-medlemskap om man inte uppfyller de löften man gett åt landet.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan framför idag att landet kan komma att ”frysa” Sverige och Finlands Nato-ansökningar om man inte håller sig till den tidigare överenskommelsen som gjordes vid Nato-toppmötet i Madrid.

Det gäller bland annat krav om att Sverige och Finland ska utlämna kurder med kopplingar till olika terrorgrupperingar i Turkiet och dess grannländer, för att de nya länderna ska välkomnas i krigsalliansen.

Sverige och Finland står just nu som ”inbjudna medlemmar”, eller ”invitees” som Nato kallar det. Alla 30 medlemsländer måste godkänna de nya aspirerande medlemsländerna, och hittills har över hälften av medlemmarna röstat igenom medlemskapet.

Vägrar utvisa turkisk kuppmakare

Samtidigt beskriver Erdogan hur Sverige ”inte visar sin bästa sida” i förhållande till avtalet. Han avser bland annat en utlämning av en turkisk kuppmakare.

Högsta domstolen i Sverige har beslutat att den terroranklagade turken Yilmaz Aytan inte kommer att utvisas, då ”terrorrekrytering” inte utgjorde ett brott i Sverige 2016, då Aytan ska ha begått brottet i Turkiet.

Enligt den turkiska regeringen deltog Aytan i kuppförsöket mot Erdogan 2016 och misstänks för att ha ”bildat och lett en väpnad terroristorganisation”.

Det återstår att se om Turkiet kommer att godkänna Sverige och Finlands medlemskap i Nato.