NATO Hälften av alla Natos medlemsländers parlament har nu godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i krigsalliansen. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) hoppas nu att även Turkiet ska göra detsamma.

Nu har hälften av de 30 Nato-ländernas parlament sagt ja till Finland och Sverige som medlemsländer i krigsalliansen, skriver Aftonbladet. Senast i raden att säga ja är Kroatien, vars president tidigare hotat att blockera ansökan.

Bland de de länder som fortfarande inte har haft omröstning om de nordiska ländernas ansökningsprotokoll finns bland annat Frankrike, USA, Ungern och Turkiet.

Till TT säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) nu att hon ”hoppas” att Turkiet röstar ja.

— Men det går inte att vara säker på det, säger utrikesministern.

I juni skrev Linde tillsammans med Finlands och Turkiets utrikesministrar på ett avtal som ligger till grund för att Turkiet inte ska blockera ländernas ansökningar.

Strax efter gick Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ut i en presskonferens och hävdade att Sverige skulle utlämna 73 utpekade terrorister till Turkiet, annars skulle man blockera ansökan i parlamentet. Regeringen har inte velat kommentera Erdogans utspel utan hänvisar endast till ”svensk lagstiftning”.