NATO-ANSÖKAN Den turkiske presidentens ståndaktighet om kraven för ett godkännande av Sveriges medlemsansökan, har gjort de tre otåliga. Nu planerar de varsin resa till Ankara, Turkiet.

Det tyska mediebolaget Deutsche Welles journalist Teri Schulz skrev på onsdagen i ett Twitter-inlägg om Natochefen Jens Stoltenbergs planer på att inom kort bege sig till Turkiet för att tala landets president Recep Tayyip Erdogan till rätta i frågan om Sveriges medlemsansökan.

Såväl Sveriges statsminister Ulf Kristersson som Finlands Sanna Marin tillkännagav redan förra veckan sina planer på att besöka Erdogan i ett liknande syfte. Kristersson redogjorde härvid för sin avsikt att vid ett besök hos den turkiska presidenten påvisa för denne att Sverige verkligen uppfyllt de krav som ställs i det avtal de två länderna emellan som slöts tidigare i år.

— Jag tror att vi i närtid kommer att kunna ha en personlig diskussion med president Erdogan om vad vi gör, och att det kan leda fram till ett Natomedlemskap, sa en entusiastisk Kristersson efter ett möte med Stoltenberg i förra veckan, där han inte nämnde något om Erdogans ”orubbliga krav” på ett svenskt utelämnande av ”73 kurdiska terrorister.” Statsministern betonade samtidigt vikten av ett ”diplomatiskt förhållningssätt” mitt i påverkansförsöken.

— Vi har full respekt för att varje Natoland fattar sitt eget ratifikationsbeslut, full respekt för att det är Turkiet som bestämmer över det turkiska beslutet och att det är vi som ansöker om medlemskap i Nato, sa Kristersson.

De två statsministrarnas besök nästa vecka har föregǻtts av svenska och finska tjänstemän närvaro i Ankara denna vecka. Nu har alltså Nato:s generalsekreterare alltså tillkännagivit sin avsikt att mycket snart besöka president Erdogan, för att försöka förmå honom att avbryta sin blockad gentemot de två nordiska ländernas medlemsansökningar.

Marin: “Ingen oro för egen del, men vi är två som söker

Webbtidningen Politico påminner om att Finlands statsminister Sanna Marin förra veckan i en intervju förklarade att hon egentligen inte hyser någon oro för att något av länderna Turkiet eller Ungern i slutändan kommer att vägra godkänna Finlands ansökan.

— Jag har pratat med både premiärminister Viktor Orbán och president Erdogan om situationen, och så vitt vi vet ska det inte blir några problem när det kommer till Finland och vår ansökan, sa den finska statsministern. Hon kommenterade inte läget för Sveriges ansökningsprocess, utan nöjde sig med att betona vikten av att de två nordiska länderna ansluter tillsammans, samt att det hela sker smärtfritt och inom en nära framtid.

Kristerssons förtida segerrus – kan det övertyga Erdogan?

Den svenske statsministern har under onsdagen diskuterat den svenska medlemsansökan med Turkiets president på telefon. Kristersson nöjer sig, utan att gå in på några detaljer, med att beskriva samtalet som ”konstruktivt”, och skriver i sitt Twitter-inlägg att han ”ser fram emot att besöka Ankara”. Inlägget präglas annars av Kristersson segervisshet om att hans gamla dröm nu äntligen ska gå i uppfyllelse. Han skriver:

Min regering ska fullfölja det trilaterala avtalet mellan Turkiet, Finland och Sverige för att ansluta till Nato.

Medan 28 av Natos 30 medlemsländer formellt har godkänt Sveriges och Finlands medlemsansökningar, så har Ungerns regering, till skillnad från Turkiets, inofficiellt tillkännagivit sitt godkännande – och dessutom utlovat en formell ratificering senast i mitten av december.