Turkiet sätter stopp för Nato-övningar i Svarta havet
UKRAINAKONFLIKTEN • Turkiet har gett besked om att man kommer att använda sin veto-rätt mot alla Nato-övningar i Svarta havet så länge kriget i Ukraina pågår.
Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu säger i en intervju med turkisk media som citeras av RT att man tänker stoppa alla eventuella Nato-övningar i Svarta havet tills vidare.
Turkiet har rätt att neka krigsskepp tillgång till Svarta havet enligt Montreux-konventionen och har även använt denna rätt för att hindra att ryska krigsskepp som inte har sin hamn i havet seglar in genom Bosporen.
— Vi har i enlighet med konventionen avbrutit eller skjutit upp planerade Nato-övningar. Vi spelar en viktig roll och vi fullföljer våra skyldigheter, säger utrikesministern.
Rollen som Cavusoglu syftar på är att Turkiet har agerat medlare mellan Ryssland och Ukraina och bjudit in parter för samtal i Istanbul.
— Om vi hade anslutit till sanktionerna [mot Ryssland] hade vi inte kunnat uppfylla rollen som medlare som vi nu har. Vi använde Montreux-konventionen för att stoppa krigsskepp, men luftrummet, den korridoren har vi hållit öppen, sa Cavusoglu vidare.
Den turkiske utrikesministern menar att medlar-rollen som Turkiet åtagit sig uppskattas av flera länder. Dessutom menar han att den enda möjligheten att Turkiet skulle införa sanktioner mot Ryssland vore efter ett direktiv från FN.
— Alla kan nu införa sanktioner mot vem de vill. Det är deras bekymmer. VI har valt rollen som medlare och vi försöker göra saker lättare.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nyligen bjudit in ukrainska och ryska representanter för nya samtal i Istanbul. Men eftersom Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj nyligen deklarerade att han endast kan tänka sig samtala med Rysslands president Vladimir Putin direkt och detta först efter Rysslands ”kapitulation” återstår det att se om det blir några förhandlingar.