NATO På söndag inleds den stora Nato-övningen Baltops 2022, där Sverige är ett av värdländerna. Nu har ett stort amerikanskt krigsfartyg lagt till i Stockholm.

Det var under torsdagen som det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge lade till i Stockholms skärgård. Ett skepp som beskrivs vara ”70 meter längre än en vanlig Finlandsfärja”.

Anledningen är att Sverige ska vara ett av värdländerna för den stora Nato-övningen Baltops 2022, som inleds på söndag och som ska pågå mellan 5-17 juni.

Förutom den amerikanska jätten har fyrtio krigsfartyg från 13 olika Nato-länder lagt till runtom i Stockholms skärgård.

— Sverige är värdnation för den första hamnfasen, där alla fartyg träffas för att samordna sig, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef på marinen, till SVT Nyheter.

Nato övar i Sverige

Krigsövningen genomförs årligen i Östersjöområdet under ledning av USA. Sverige och Finland, som båda har ansökt om medlemskap i krigsalliansen brukar delta varje år.

I år ska Sverige även vara ett av värdländerna för övningen, där främmande länder ska få lov att träna på minröjning, ubåtsjakt, luftförsvar och landstigningsoperationer på svenskt territorium. Bland annat i Stockholms skärgård och runt Gotland.

Totalt ska 45 fartyg, 75 flygplan och omkring 7000 man delta i övningen.

Sker trots skakig Nato-ansökan

Övningen genomförs trots att Sverige och Finland inte är officiella medlemmar i krigsalliansen. Ländernas ansökningar har dessutom stoppats av medlemslandet Turkiet, som har ställt en rad krav på de nordiska länderna.

Som situationen ser ut just nu vill varken Sverige eller Turkiet vika ner sig på sina krav, vilket kan leda till att Sverige inte får gå med i den USA-ledda krigsalliansen.

Samtidigt väcker Sverigedemokraterna en misstroendeomröstning – med stöd av högerpartierna – mot justitieminister Morgan Johansson (S). Något som har gjort statsminister Magdalena Andersson (S) rasande.

Hon varnade under gårdagens känslosamma utspel för att ”det här är farligt på riktigt” och att omröstningen kan leda till en regeringskris. Säkerhetsläget runtom Sverige i Östersjöregionen blir allt mer oroligt.