NATO Amerikanska bombflygplan har under dagen fällt skarpa bomber över ett skjutfält i Norrbotten. Försvarsministern uttalar att det är riktat mot Ryssland.

Idag har amerikanska bombflygplan av modellen B-52 tillåtits att fälla skarpa bomber över Vidsel skjutfält i Norrbotten, vilket har varit en del av en militärövning tillsammans med svenska Försvarsmakten.

Militärövningen beskrivs av myndigheten vara den första av sitt slag, då amerikansk militär aldrig tidigare har fällt skarpa bomber på svensk mark. B-52:orna eskorterades av svenska Gripen-plan.

— Svenska markförband har under torsdagen lett in amerikanskt bombflyg över svenskt territorium och övat bekämpning av markmål med skarp ammunition. Ett antal bomber har släppts mot simulerade markmål på Vidsel skjutfält, säger Erik Karlsson, pressekreterare på Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Hultqvist: "En signal till Ryssland"

Den socialdemokratiska försvarsministern Peter Hultqvist beskriver den skarpa övningen helt öppet som ”en signal till Ryssland”.

— Vi har två B52:or som har flugit in i norra Sverige vid Vidsel och genomfört övningsverksamhet med svenska luftstridskrafter och med svensk marktrupp. Det här ingår i den typ av säkerhetsförsäkringar som vi har under den här perioden nu då väntar på att få det fullständiga Nato-medlemskapet, säger Hultqvist, som hänvisar till ”försvarsgarantier” från USA.

— Det handlar i grunden om att vi har vänner som är beredda att leva upp till sådana här säkerhetsförsäkringar, fortsätter han.

Han pratar vidare om att övningen visar upp amerikanernas närvaro i Sverige, vilket han anser vara en kraftfull ”säkerhetspolitisk signal”.

—  Det här betyder att vi kan öva interoperabilitet med ett av de stridsplan de har som tydligast markerar avskräckning. Det innebär att man övar att samverka mellan olika länders förband och det är väldigt viktigt för oss, säger försvarsministern.

Anlände från USA i natt

De amerikanska bombplanen ska ha flugit från USA under natten, lufttankats över Atlanten i morse och sedan ha flugit in över Nato-landet Norge.

Försvarsmakten bekräftar att även norsk försvarsmakt var inblandad i övningen.