NORDEN Mitt under den pågående Nato-övningen Cold Respons kraschade ett amerikanskt militärflygplan strax utanför Bodø. Nu har fyra amerikanska marinkårssoldater bekräftats döda.

Just nu övar Nato-trupper i Nordnorge under namnet Cold Respons. Även Sverige deltar i övningen med 1 500 man och statsminister Magdalena Andersson och moderatledaren Ulf Kristersson kommer att besöka övningen som pågår fram till den 1 april.

Men under fredagen larmades om att ett amerikanskt militärflygplan av modell V-22 Osprey inte hade landat som planerat kring 18-tiden.

Planet kunde till slut lokaliseras strax utanför Bodø och nu har polisen gått ut och bekräftat att planets passagerare, fyra amerikanska marinkårssoldater, har avlidit.

— Det är tyvärr bekräftat att alla fyra som fanns ombord på planet har omkommit. Såvitt polisen känner till är alla fyra av amerikansk nationalitet, säger insatsledare Ivar Bo Nilsson i Nordlands polisdistrikt, enligt NRK.

V-22 Osprey är ett tiltrotorflygplan, med andra ord en kombination av helikopter och flygplan, och en olycksförföljd sådan. Modellen har sedan 2008 har varit involverade i 28 allvarliga olyckor med 16 dödsfall som följd, enligt Göteborgs-Posten.