NORGE Efter att det uppdagats att Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) haft en sexuell relation med en 32 år yngre kvinna avgår han från sin post med omedelbar verkan.

Under lördagen har Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen från norska Senterpartiet meddelat att han lämnat in sin avskedsansökan till statsminister Jonas Gahr Støre (AP).

”Jag har idag gett besked till min partiledare Trygve Slagsvold Vedum och till statsminister Jonas Gahr Støre att jag önskar bli entledigad som försvarsminister”, skriver Enoksen i ett e-postmeddelande till norska NTB.

Bakgrunden är ett avslöjande från norska VG tidigare under veckan om att Enoksen inledde en sexuell relation med en 18-årig kvinna 2005 i samband med han hennes skolklass gjorde ett studiebesök i Stortinget.

Kvinnan, som idag är i 30-årsåldern, var vid tillfället 32 år yngre än den gifta toppolitikern och berättar att hon bland annat blev lovad sommarjobb på Stortinget av Enoksen.

Samma höst som relationen inleddes utsågs Enoksen, som tidigare varit Senterpartiets ledare, till olje- och energiminister i Jens Stoltenbergs rödgröna regering.

Kvinnan ska under tiden bland annat ha fått träffa högt uppsatta politiker och fått åka regeringstjänstebilar. 2006 ska hon till och med ha fått följa med på Stortingets högtidliga öppnande där hon fick träffa hela regeringen och Norges konung.

Men något arbete i Stortinget blev det inte.

Till VG har kvinnan överlämnat omfattande material i form av dagboksanteckningar och sms-konversationer. Enligt detta ska båda ha sett på relationen som att Enoksen var kvinnans ”sexuella mentor”.

Enligt kvinnan fick hon till slut söka hjälp då ministern ”pressade hennes gränser” allt mer och relationen blev allt mer krävande.

— Jag har burit på detta i så många år och skämts så mycket. Det är inte rätt att jag ska bära på detta när han använde sin makt och sin position för att få det han ville. Det skulle han aldrig ha gjort och jag önskar att han tar ansvar, säger kvinnan som av VG beskrivs som ”väldigt politiskt intresserad”.

I de sms som citeras av VG framstår det som att relationen mellan Enoksen och kvinnan går fram och tillbaka, samtidigt som kvinnan pressar toppolitikern att infria löften om arbete inom politikern.

Strax efter att Enoksen utsågs minister i Stoltenbergs regering ska kvinnan exempelvis ha skrivit och frågat hur det blir om ”löftet om att jag ska få vara med och jobba en dag” och att ”det är fortfarande något jag verkligen vill!”.

Erkänner förhållandet: "Jag ångrar mig"

Odd Roger Enoksen har utan omsvep erkänt relationen med den 32 år yngre kvinnan.

— Ja. Jag har haft ett förhållande med henne, som jag inte borde ha haft och som jag ångrar, medgav Enoksen till VG redan under torsdagen.

Den avgående försvarsministern menar dock att han inte inlett en sexuell relation med kvinnan för än 2007, alltså två år efter att de först träffats, och att han då omöjligen kan ha förstått konsekvenserna av det.

Samtidigt medger han att de haft tät kontakt från och med 2005.

— Då var den en massa flirtande och en massa besök där vi tog på varandra med kläder på och kysstes. Men kära människor, jag har aldrig tänkt att det kunde vara ett brott i sig så länge det handlade om en laglig ålder. Jag borde inte ha gjort det och jag skäms över det, säger han till VG.

Vidare förnekar Enoksen att han använt sin maktposition för att få till förhållandet och att han själv ”försökt” att avsluta relationen.

— Det var självklart mitt ansvar [att avsluta relationen] och det försökte jag. Hon ville inte släppa mig. Då upplevde jag att det var mig som person hon var intresserad av och det måste ju vara tillåtet att tro, säger Enoksen, som förnekar att han ska ha lovat henne ett sommarjobb på Stortinget.