GLOBALISM Under fredagen har flera amerikanska bombplan av typen B-52 kunnat ses flyga lågt över Stockholm. Detta är något som blivit en ”normalbild”, enligt Försvarsmakten.

I augusti fällde amerikanska bombplan bomber i Norrbotten, som en del i en gemensam övning som skulle ”skicka signaler till Ryssland”.

Under fredagen har samma slags amerikanska bombplan, av typ B-52, setts flyga över bland annat slottet och regeringskansliet, skriver Aftonbladet. Enligt Försvarsmakten är det i samband med en av flera amerikanska övningar över svensk luftrum den senaste tiden som är till för att ”stärka Sverige” under den så kallade Nato-processen.

— De kommer att öva tillsammans med Jas 39 Gripen och kommer att kunna flyga ganska lågt över Kalmar, Ölandsområdet men också Stockholm. De kommer att kunna synas och höras men de är inte matade med någon ammunition och det föreligger ingen fara för allmänheten om någon skulle bli orolig, säger Therese Fagerstedt från Försvarsmakten till Aftonbladet.

Fagerstedt menar också att amerikanska bombplan i svenskt luftrum är något som svenskar har att vänja sig vid.

— Sverige har återkommande den här typen av samarbete i luften och det är en återkommande övningstyp. Det är inte heller så många veckor sedan vi hade en sådan här övning senast, det har blivit mer och mer normalbild i svenskt luftrum, säger Therese Fagerstedt.