UKRAINAKONFLIKTEN Amerikanska trupper är på plats i Ukraina, rapporterar flera amerikanska medier. Syftet är att övervaka fortsatta vapenleveranser till kriget.

Inför den ryska invasionen av Ukraina i februari gjorde Washington en stor grej av att dra tillbaka alla sina soldater från landet. Detta för att undvika en direkt konfrontation med Ryssland.

Sedan dess har det i omgångar hävdats att det de facto finns soldater från Nato i allmänhet och USA i synnerhet på plats i krigets Ukraina. Nu skriver flera amerikanska medier och bekräftar detta.

Uppgifterna kommer från en anonyma källa inom Pentagon och det är oklart exakt hur många soldater det handlar om. Källan hävdar dock att soldaterna är på plats för att övervaka vapenleveranserna till den ukrainska armén. Enligt källan sker ”inspektionerna” inte nära frontlinjen utan där ”säkerhetsomständigheterna medger detta”.

Sedan krigets början har det rapporterats om att vapen och annat bistånd försvunnit så fort det kommit till Ukraina. I många fall har amerikanska vapen dykt upp till försäljning på svarta marknaden och darknet och i andra fall i ryska händer, antingen genom erövring eller genom att man köpt dem från ukrainare.