NATO Turkiets president meddelar under måndagskvällen att man inte kommer att släppa in Sverige eller Finland i Nato.

I torsdags annonserade Finlands regering att man hade för avsikt att gå med i krigsalliansen Nato. Under måndagen meddelade Sveriges regering att man har tagit samma beslut. Båda länderna vill gå med i Nato tillsammans.

Nu har dock Nato-landet Turkiet satt käppar i hjulen för de nordiska länderna. Redan i fredags uttalade landets president Recep Tayyip Erdoğan sig skeptisk till ländernas anslutning.

Sedan dess har det pågått förhandlingar mellan turkiska, svenska och finska representanter under Natos möte i Berlin.

Sveriges regering har hoppats på att turkarna ändrat sig i frågan, men så verkade inte fallet efter mötet mellan utrikesminister Ann Linde (S) och hennes turkiska motsvarighet Mevlüt Çavuşoğlu, som tyckte att den svenska ministern uppförde sig respektlöst.

Turkiet riktar hård kritik mot speciellt Sverige för att regeringen har goda relationer med kurdiska PKK och PYD. De pekar även på att ”Sverige har terrorister [kurder] i sitt parlament”.

Erdoğan ger ett besked på måndagskvällen

Bara några timmar efter att Sverige utannonserade sina intentioner går den turkiske presidenten ut med ännu ett uttalande, och denna gången verkar han vara än mer kritisk.

Turkiet kommer inte att godkänna varken Sverige eller Finlands ansökan, lyder det senaste beskedet från Erdoğan, enligt Reuters. Presidenten säger även att länderna inte behöver försöka starta förhandlingar, då Turkiet inte är intresserade av sådana.

Samtidigt presenterar Erdoğan vad Sverige och Finland skulle behöva göra för att få sina ansökningar godkända. Turkarna kräver att länderna ska häva sina vapenembargon mot Turkiet, samt att man utlämnar alla PKK-medlemmar till Turkiet.

Det gäller sex personer i Finland och 11 personer i Sverige. Man vill även att Sverige ska lämna ut 10 medlemmar i Gülenrörelsen.

Turkiet verkar emellertid säkra på att kraven inte kommer att uppfyllas, och svarar därmed med ett säkert nej.

— De kommer till Turkiet på måndag. Kommer de för att övertyga oss? Ursäkta mig, men de borde inte trötta ut sig, sa Erdoğan enligt Reuters.