NATO Finland var helt säkra på att Turkiet ställde sig positivt till ett finskt och svenskt Nato-medlemskap, hävdar Finlands president Sauli Niinistö. Presidenten säger nu att man aldrig hade ansökt om man känt till Turkiets invändningar.

Av allt att döma kommer Turkiet att neka Sverige och Finlands medlemsansökningar till Nato, då Turkiet bland annat krävt att man ska utlämna personer som pekats ut som terrorister.

Nu säger Finlands president Sauli Niinistö att man blev helt tagna på sängen gällande Turkiets invändningar.

Enligt Niinistö ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan så sent som den 4 april ha uttryckt stöd för ett finskt medlemskap under ett telefonsamtal mellan presidenterna.

— I slutet av en ganska lång diskussion sa han att om ni ansöker om medlemskap i Nato, så kommer vi att se positivt på det, vi kommer att bedöma det positivt, säger Niinistö i en intervju med tidningen Ilta-Sanomat.

Den finske presidenten hävdar vidare att Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Nato-bossen Jens Stoltenberg fått samma besked så sent som i maj.

— Det finns ingen möjlighet till missförstånd. Den 5 maj bekräftade utrikesminister [Pekka Haavisto] att han hade en diskussion med den turkiske utrikesministern Meylüt Cavusoglu och konstaterade då att det inte fanns några problem. Och Natos generalsekreterare gjorde ett liknande uttalande på uppdrag av Nato i maj, säger Niinistö, och fortsätter:

— Om det fortfarande fanns en tydlig inställning i Nato den 5 maj att det inte fanns några problem då måste vi ju tro på det. Detta faktum gör att denna fråga ligger mer på Natos bord än på vårt, säger presidenten.

Både Sverige och Finland lämnade dock in sina respektive Nato-ansökningar efter att både president Erdogan och utrikesminister Cavusoglu öppet uttryckt att man inte ser positivt på Nato-medlemskap för länderna.

Efter samtalet mellan Niinistö och Erdogan i april ska även Erdogans kansli ha skrivit på Twitter att man förklarat för Finland att ett hävande av vapenembargot mot Turkiet är ett villkor för Nato-medlemskap.

Den finske presidenten medger att man diskuterat vapenembargot men hävdar att det var en ”separat diskussion” som inte var kopplad till Nato-medlemskapet.

Niinistö säger också att ifall man vetat om Turkiets krav, som tydligen är omöjliga att möta, så hade man inte skickat in någon ansökan. Han påstår dock att han tror att det kommer att lösa sig till slut eftersom ”såna här saker alltid löser sig till slut”.