FINLAND Finlands statsminister Sanna Marin har ännu en gång hamnat i blåsväder efter att vilda fest-videor har läckt på sociala medier.

Det var under gårdagen som videor började spridas på sociala medier, föreställandes Finlands statsminister Sanna Marin när hon deltar i en vild hemmafest.

Videorna har publicerats på en persons Instagram-story, där de alltså försvinner efter 24 timmar, och ska ha spelats in för ett par veckor sedan.

I sociala medier har den 36-åriga statsministern anklagats för att bete sig som en oansvarig tonåring, andra har kallat henne för en ”hora”.

”Finland drabbas av rekordhöga elpriser, brist på sjukvård och personal inom äldreomsorgen, och det är såhär vår ledare spenderar sin tid?”, kommenterar en finländare på Twitter.

En annan pekar på att inflationen i landet inte har varit så hög på 38 år.

"Mjölgänget - kom hit och testa, det känns bra"

— De här videorna är privata, de har filmats under privata sammanhang och jag är besviken över att de spridits i offentligheten. Jag har med kompisar festat, till och med vilt, dansat och sjungit, säger Marin under en pressträff.

Hon erkänner att hon själv och många andra brukade alkohol under kvällen, men hon är inte säker på om någon använde narkotika.

I sociala medier hävdar man dock att personerna i videon sjunger om ”jauhojengi”, finska för ”mjölgänget” eller ”pulvergänget”. Strax därefter sjunger man ”kom hit och testa, det känns bra”.

Ordet ”jauho” är även ett slangord för olika typer av narkotika, vilket har resulterat i spekulationer om droganvändande på festen.

— Jag vet inte vad det här är, jag vet inte vad som avses. Men jag har inte använt droger och inte något annat än alkohol, försvarar sig Marin.

Uppmanas ta drogtest

Flera finska riksdagsledamöter ställer sig kritiska till Marins förklaring, och uppmanar henne att ta ett frivilligt drogtest. Statsministern säger sig vara villig att göra det, men kommenterar att kravet är ”underligt”.

Under presskonferensen framhäver hon att statsrådets säkerhetsavdelning visste om var hon befann sig och att ingen säkerhetsrisk förelåg.

Hon nekar också till att videorna skulle ha spridits medvetet som någon form av PR-kampanj.

—  Jag kan säga rakt att det inte är en del av någon mediestrategi. Det är frågan om min fritid. Jag är besviken över att de spridits, och besviken över att någon har känt att den vill sprida dem, säger Marin.

— Vissa tänker säkert att alla har rätt till fritid och andra att det inte är acceptabelt beteende av en statsminister. Jag skulle tro att åsikterna går i sär på samma sätt också i Finland.

Festade medan folket satt i karantän

Senast i december mötte Marin stark kritik efter att hon varit ute och festat, trots coronarestriktioner. Denna gången hade hon inte sin tjänstetelefon med sig, och kunde inte kontaktas för att uppmanas att isolera sig.