FINLAND Finlands statsminister Sanna Marin förlorade det finska riksdagsvalet till förmån för Samlingspartiet och Sannfinländarna. Nu avgår hon även som Socialdemokraternas partiledare.

Under förra söndagen hölls riksdagsval i Finland, som slutade med att borgerliga Samlingspartiet och invandringskritiska Sannfinländarna gick framåt på regerande Socialdemokraternas bekostnad.

Statsminister Sanna Marin erkände sig besegrad redan på söndagskvällen och det troliga är nu att Samlingspartiet bildar ny regering tillsammans med bland annat Sannfinländarna.

Under onsdagen kom även besked om att Marin avgår som partiledare för Socialdemokraterna. Det har ryktats om att hon erbjudits ett internationellt toppjobb, vilket är sedvanligt för toppolitiker som går globalisternas ärenden. Men Sanna Marin bedyrar att så inte är fallet. Hon ska heller inte ha några planer på att kandidera till posten som republikens president.

— Jag fortsätter som vanlig riksdagsledamot och kommer att leda regeringsförhandlingarna, säger Marin.

När Sanna Marin tillträdde som Finlands statsminister 2019 var hon bara 34 år gammal och blev den yngsta regeringschefen i världen. Förutom sommarens otaliga partybilder på den unga statsministern kommer Sanna Marin främst att kommas ihåg som den statsministern som sålde ut Finlands neutralitet till krigsalliansen Nato.