GLOBALISM Under en ceremoni i Bryssels har Finlands utrikesminister Pekka Haavisto överlämnat anslutningsdokumentet till USA:s utrikesminister Anthony Blinken. Detta innebär att Finland nu formellt anslutit till krigsalliansen Nato.

Framför Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har Finlands utrikesminister Pekka Haavisto överlämnat ett anslutningsdokument till USA:s utrikesminister Antony Blinken under en ceremoni i Bryssel, skriver Yle. Detta innebär att Finland nu anslutit till den transatlantiska krigsalliansen.

— Det här är en stor och viktig dag. Vi kan vara väldigt glada över att Finland nu är medlem i Nato, säger Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen till Yle.

Även president Sauli Niinistö firar att Finland nu övergivit sin neutralitet och tagit ställning för den militanta globalismen.

— Jag firar min 75-årsdag i år och Nato firar sin 75-årsdag nästa år. Det här är en av de mest historiska dagarna för oss.

Efter ceremonin hävdade Nato-bossen Stoltenberg att Finland nu ”har de starkaste vännerna i världen” och att han ser fram emot att ”välkomna Sverige så snabbt som möjligt” i krigsalliansen. Han gav samtidigt en känga till Rysslands president Vladimir Putin.

— Putin ville stänga dörren till Nato. Nu visar vi att han misslyckades. Hans hot och skrämselpropaganda misslyckades. Dörren till Nato fortsätter vara öppen.

På Twitter har den finländska Försvarsmakten publicerat ett filmklipp där man hissat Natos flagga vid sin huvudstab.

Redan fake news om ryska "vedergällningsattacker

I Aftonbladet har en artikel om att Ryssland utlovar ”vedergällningsattacker” mot Finland dykt upp. I artikeln hänvisar tidningen till en kommentar på ryska utrikesministeriets hemsida om den finländska Nato-anslutningen. Aftonbladet påstår att ryska UD vill ”hämnas” med åtgärder av ”militärteknisk och annan karaktär” samtidigt som man låter krigshetsaren Joakim Paasikivi ”tolka” det ryska utspelet.

Men i artikeln på ryska UD:s hemsida som man hänvisar till finns inget om ”vedergällningsattacker”. Istället beklagar man sig över ett förhastat beslut som kraftigt kommer att försämra säkerheten i norra Europa, ett område som tidigare ansetts som en av världens mest stabila regioner.

Ryska UD skriver vidare att de säkerhetshot som det finländska Nato-medlemskapet innebär gör att man själva måste omvärdera gränsen till Finland och besvara utplacering av Nato-infrastruktur i landet med utplacering av egen militär:

Som vi har varnat vid flera tillfällen kommer Ryska federationen att tvingas svara med militärtekniska såväl som andra åtgärder i syfte att adressera det nationella säkerhetshot som kommer av att Finland ansluter till Nato. Specifika beslut gällande uppbyggnaden av försvarsförmågor längs Rysslands nordvästra gränser kommer att bero på de specifika villkor som Finland ansluter till Nato under, inklusive utplaceringen av militär infrastruktur och offensiva vapen från Nato på dess [Finlands] territorium.

Ryska UD avslutar också artikeln med att beklaga att Finland aktivt väljer att inta fientlig ställning och kraftigt försämra de bilaterala relationerna med Ryssland.

”Historien kommer att avgöra om Finland behövde ta detta ogenomtänkta beslut av landets regering utan att ta hänsyn till vad folket tycker genom att hålla en folkomröstning eller noggrant överväga konsekvenserna av ett Nato-medlemskap”, skriver ministeriet.