NATO Precis som Sverige håller Finland just nu att förhandla fram ett så kallat DCA-avtal med USA. Avtalet innebär att Washington får placera militärbaser i landet.

Som Nordfront tidigare rapporterat förhandlar regeringen med Washington om att ta fram ett så kallat Defense Cooperation Agreement (DCA). Avtalet innebär att USA får placera militärbaser i Sverige, fast under namnet ”amerikanska militära baseringsområden” så att politikerna ska kunna ljuga om att Sverige inte inhyser några amerikanska baser.

Norge har redan etablerat ett DCA-avtal med Washington samtidigt som även Danmark sedan tidigare har inlett förhandlingar om att ta fram ett. Nu framkommer det att även Finland förhandlar om ett liknande avtal, skriver RT som citerar den finska tidningen Helsingin Sanomat (HS).

Enligt Mikael Antell på det finländska utrikesdepartementet är DCA-avtalet ett sätt att ”befästa” landets Natomedlemskap och stärka försvaret genom permanent amerikansk placering av militär och utrustning i landet.

— Det viktigaste är att avtalet underlättar smidigt samarbete med USA i alla säkerhetssituationer och att detta också går att göra med kort varsel, säger Antell.