GLOBALISM DCA-avtalet mellan Finland och Storbritannien är snart klart. Finsk media uppger nu att det ger USA rätt att fritt använda finländskt territorium som man vill.

Nordfront har tidigare skrivit om hur både Sverige och Finland förhandlar om ett Defense Cooperation Agreement (DCA) med USA. Avtalen är ”kompletteringar” till medlemskapen i krigsalliansen Nato och ger bland annat USA rätten att sätta upp militärbaser i de nordiska länderna.

Militärbaserna kallas dock ”amerikanska militära baseringsområden” så att politikerna ska kunna ljuga om att sina respektive länder inte inhyser några amerikanska militärbaser.

Enligt Helsingin Sanomat är det finska avtalet i princip klart och innebär att USA får använda finländskt territorium ”utan hinder”. President Sauli Niinistö försvarar avtalet genom att säga att det kommer att ”maximera Finlands säkerhet”.

Rysslands utrikesministerium har redan varnat för att man kommer att vidta ”militärtekniska och andra vedergällningsåtgärder” om Nato-baser uppförs i Finland. Bland annat kommer man själva att öka sin permanenta militära närvaro i regionen.