GLOBALISM Under torsdagskvällen ratificerade Turkiet som sista Nato-land Finlands ansökan till Nato. Nu är det fritt fram för Finland att formellt ansluta till den transatlantiska krigsalliansen.

Även om Finland och Sveriges respektive regeringar gjorde en stor sak om att länderna ansökte till Nato ”tillsammans” och att man också skulle gå med tillsammans var den finländska regeringen snabb på att acceptera när Turkiet meddelade att man ville ratificera landets medlemsansökan separat.

Under torsdagskvällen höll också det turkiska parlamentet omröstning om den finländska ansökan. Som förväntat röstade en majoritet för att släppa in Finland i krigsalliansen, rapporterar Reuters.

Då även Ungern ratificerat Finlands ansökan – men inte Sveriges – innebär det att samtliga 30 Nato-länders parlament har sagt ja till ett finländskt Nato-medlemskap och att landet nu inte har några hinder kvar.

”Nato-medlemskap kommer att stärka Finlands säkerhet och förbättra stabiliteten och säkerheten i Östersjöregionen och i norra Europa”, påstår den finländska regeringen i ett pressmeddelande efter Turkiets omröstning.

Sverige har fortsatta problem med Turkiet - och Ungern

Att Turkiet ännu inte har bestämt sig för att godkänna Sveriges ansökan till krigsalliansen beror på att man inte anser att landets politiker gjort nog för att slå ned på PKK och andra grupper som är terrorklassade i Turkiet. Dansken Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm och öppna PKK-demonstrationer har lett till att Turkiets president Tayyip Erdogan har en fortsatt negativ syn på att ingå i krigsallians med Sverige.

Samtidigt avvaktar Ungern med att ratificera Sveriges ansökan eftersom svenska politiker i EU har gått i spetsen för vad man kallar lögner och smutskastning mot Ungern. Landets premiärminister Viktor Orban har sagt att han vill ha försäkringar om att Sverige slutar lägga sig i Ungerns inrikespolitik, på samma sätt som Ungern inte lägger sig i Sveriges, ifall den svenska ansökan ska godkännas av Ungern.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har dock gjort klart att Ungern inte kommer att få några sådana garantier.

— Det finns inga särskilda memorandum, det finns inga särskilda överenskommelser med Ungern och vi har inte för avsikt att upprätta några sådana heller, säger Billström till TT.

Med tanke på problemen som den ”humanitära stormakten” Sverige har med att komma överens med Nato-länderna Ungern och Turkiet har Billström tvingats backa från ett tidigare löfte om att ”Sverige är med i Nato i juni”.

— Jag har noterat att de här sakerna som framförts de senaste dagarna, framför allt från Ungerns sida, gör att man alltid har anledning att se till att moderera sina ord, sa Billström nyligen i en intervju med SVT.

Istället för ”övertygad” säger sig utrikesministern nu istället vara ”förhoppningsfull” om att han kan föra Sverige in i krigsallians under Washingtons vingar.