NATO Under fredagen höll Ungerns premiärminister Viktor Orban ett radiosänt tal där han uttryckte tveksamhet kring Sverige och Finlands Nato-ansökningar. Orban vill först ha ”några allvarliga samtal” med de nordiska ländernas politiker om lögner som sprids om Ungern.

Förutom Turkiet har Ungern fortfarande inte ratificerat Sverige och Finlands ansökningar till Nato. Den ungerska regeringen har tidigare uttryckt sig positivt till att de nordiska länderna ansluter till krigsalliansen, men samtidigt har man skjutit upp ratificeringarna ett antal gånger.

Under fredagen framkom det dock att Budapest har vissa invändningar till Natos nordiska expansionsplaner, skriver Reuters. I ett radiosänt tal förklarade premiärminister Viktor Orban att han själv var positivt inställd till idén med ett svenskt och finskt Natomedlemskap, men att vissa av hans partikamrater ”inte är särskilt entusiastiska”.

Detta ska bland annat gälla invändningar om att Nato med Finland utökar sin gräns mot Ryssland med över 1 000 kilometer, men också att Finland och Sverige sprider ”direkta lögner” om den ungerska demokratin och rättsstaten inom EU – något som lett till att EU beslutat att undanhålla EU-bidrag till landet.

— Jag förstår, och mer än så, jag håller med om åsikten i den parlamentariska gruppen att allt inte är väl. Jag bad dem om att i slutändan borde det vara tydligt att vi principiellt stödjer Sverige och Finlands anslutning till Nato. Däremot behövs några allvarliga samtal hållas innan, förklarade Orban.

Sveriges har tidigare hållit liknande samtal med Turkiet, som haft starka invändningar mot att vara i samma krigsallians med länder som man menar ”skyddar terrorister” som Turkiet aktivt strider mot. Dessa samtal har inte varit särskilt framgångsrika och Orban anser att detta också måste tas i beaktning.

— Angående Turkiet så är de också våra allierade och därför behöver vi lyssna på dem, förklarade Orban.