NATO Under en gemensam pressträff med Finlands president Sauli Niinistö meddelar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att landet kommer att ratificera den finländska Nato-ansökan. Med Sverige behövs dock ”fortsatta samtal”, enligt Erdogan.

Finlands president Sauli Niinistö är på plats i den turkiska huvudstaden Ankara för att förhandla med president Recep Tayyip Erdogan om den finska Nato-ansökan. Nu har de två presidenterna hållit en pressträff där Erdogan gav besked om att det blir ett turkiskt ja till Finland.

— Finland har tagit konkreta steg för att fullfölja sina åtaganden i enlighet med det trilaterala avtalet, säger Erdogan på pressträffen.

— Finland kommer att få en aktiv roll i Nato, fortsätter han.

Det är oklart exakt när det turkiska parlamentet kommer att ratificera Finlands Nato-ansökan, men enligt Aftonbladet är tanken att det ska ske innan de turkiska valen i maj.

Inget besked om Sverige ännu

President Niinistö uttrycker nu glädje över att han äntligen lyckats ta det viktiga steget för att föra sitt land in i den globalistiska krigsalliansen. Nu hoppas han att det blir en turkisk ratificering även för Sverige.

— Jag har en känsla av att det finländska Natomedlemskapet inte är komplett utan Sverige. Vi har mycket gemensamt. Jag vill se en allians med 32 medlemmar, säger Niinistö.

Enligt Erdogan behövs fortsatta samtal med Sverige innan Turkiet kan tänka sig att välkomna landet till Nato. Detta eftersom Sverige ”öppnat sina armar för terrorister” och inte utlämnat de 120 individer som Turkiet krävt.

— Så länge de inte har gjort det kan vi inte ha en positiv inställning till Sverige, säger Erdogan.

Förutom Turkiet är det endast Ungern som ännu inte har ratificerat Finlands och Sveriges Nato-ansökningar. Den ungerska regeringen har dragit ut på processen och även om man i teorin ställer sig positiv till krigsalliansens nordiska expansion har man uttryckt synpunkter på lögner som framförallt svenska politiker sprider om Ungern i EU.