Ungern har rätt att ställa krav på Sverige
NATO • Ungern ställer krav på Sverige – och har all rätt att göra det.
I en intervju med Svenska dagbladet säger den ungerske EU-parlamentarikern Ernő Schaller-Baross, som är på plats i Sverige för att diskutera Sveriges Nato-inträde, att Sverige måste visa respekt för Ungern och sluta sprida lögner om landet. Annars kan Ungern komma att neka Sverige inträde i Nato.
Detta är bara ett i raden av ungersk kritik mot Sverige den senaste tiden. I slutet av februari uttryckte även premiärministern Viktor Orbán skepsis mot både finskt och svenskt Nato-medlemskap där han tillade att hans partikamrater ”inte är särskilt entusiastiska”. Detta eftersom bägge länder spridit ”direkta lögner” om den ungerska demokratin och rättsstaten inom EU – något som lett till att EU beslutat att undanhålla EU-bidrag till landet.
Payback is a bitch.
Ungern gör en Turkiet?
I Sverige har strålkastarljuset hela tiden varit riktad mot Turkiet, men personligen har jag alltid sett Ungern, som hela tiden uppfunnit nya sätt att sinka ratificeringarna, som en joker i sammanhanget. Nato-chefen Jens Stoltenberg sade i dagarna, tvångsmässigt för sjuttioelfte gången, att ”det är inte en fråga om utan när” Sverige får gå med i Nato. Men han har haft fel förut, särskilt när det kommer till Turkiet.
I Ungerns fall finns det så många parametrar och allt handlar egentligen om Orbán är lika beredd som Erdogan att ta en konflikt. Det vore inte helt osannolikt om Ungern kommer till slutsatsen att man har mer att vinna än förlora på det.
Frågan är varför Ungern skulle godkänna en allierad i Sverige när Sverige under det senaste årtiondet bara ägnat sig åt att förnedra landet? Varför skulle Ungern – om man ser det i ett större perspektiv – göra EU en tjänst när det är EU som genomfört ekonomiska sanktioner mot Ungern och därmed skadat landet? Med svensk inblandning, som sagt.
Och hur mycket har Nato skadat Ungern? Tillräckligt mycket för att Ungern idag agerar i motsatt riktning mot vad Nato vill genom att inte skicka vapen till Ukraina och samtidigt driva en kampanj för att få stopp på kriget. Ungern är beroende av rysk gas för sin energiförsörjning och bara EU:s sanktioner mot den ryska gasen har skadat landet. Dessutom tyder mycket – alldeles oavsett om USA nu försöker skylla ifrån sig på någon ”pro-ukrainsk grupp” som tydligen besitter förmåga att genomföra avancerade sprängningar utan en stats inblandning – att det är Nato som ligger bakom terrordådet av Nord Stream. En sprängning där Stoltenbergs hemland Norge pekas ut som en av förövarna och där Nato-ansökande Sverige hittills omöjliggjort såväl en rysk som internationell brottsutredning.
Sveriges regering har skapat situationen
Situationen med Turkiet och Ungern har Sveriges politiker själva skapat genom otaliga odiplomatiska och respektlösa uttalanden gentemot en annan stat. Jag är nog inte ensam att tycka att det är oerhört underhållande att se när den humanitära stormakten – som tar sig rätten att läxa upp länder världen över – vare sig det är Ryssland, Polen, Ungern eller något annat land – drabbas av karma.
Men det är inte bara – som vissa tror – idioter som Annika Strandhäll som försvårat Sveriges Nato-inträde genom hejdlösa utspel och förtäckta hot på Twitter. Det är inte bara de ”rödgröna” som agerat motsats till statsmannamässig. Samtidigt som jag gräver djupare i popcorn-skålen hittar jag nämligen att samtliga Tidö-partier också skadat relationerna med Ungern.
Samtliga svenska EU-parlamentariker, förutom SD:s två ledamöter, röstade för EU-kommissionens resolution om att förklara Ungern ”icke-demokratiskt”, något som legat till grund för sanktionerna. Enligt Orbán har dessa lögner – i synnerhet från Sverige – kostat Ungern 135 miljarder kronor.
Regeringspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna drev vidare en kampanj för att utesluta det ungerska regeringspartiet Fidesz från den europeiska partigruppen EPP. Detta ledde till att partiet stängdes av från gruppen. I ett uttalande från statsminister Ulf Kristersson handlade detta bland annat om att Ungern inte ”skyddar minoriteter”. Kristersson uttalade i samband med detta att droppen var när Ungern angrep den judiske rovkapitalisten George Soros – ”filantropen” som inte bara finansierat massinvandring till västvärlden utan också orsakade en av våra värsta finanskriser och permanent höjd arbetslöshet när han spekulerade mot den svenska kronan i början av 90-talet.
Enligt Liberalerna har Ungerns statsminister Viktor Orbán utsett den liberala demokratin till sin huvudfiende ”slår ned på mänskliga rättigheter”. ”Liberalerna har alltid fört kampen mot nationalistiska och auktoritära krafter, och vi kommer aldrig att ge upp”, skriver Liberalerna i ett uttalande som de taggat med ”#liberalismenfiender”.
Och slutligen har vi Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som i en intervju innan valet uttalade att man inte har Ungern som förebild, att situationen i Ungern är ”oroväckande” och precis som i Polen är ett ”jätteproblem”.
Ungern är ett land som är på väg i fel riktning när det gäller inte minst den demokratiska utvecklingen, enligt vissa demokratiindex är Ungern inte längre att betrakta som en fullskalig demokrati. Om jag får tillfälle att träffa ungerska politiker så är det framför allt demokrati jag vill prata med dem om.
De ”demokratiindex” som pekar ut Ungern som en bristfällig demokrati och varit aktuella i Sverige är bland annat en som Europaparlementet publicerat där Ungern angrips för att ge sig på ”hbtqi-personers rättigheter” och en rapport från Sveriges regering som säger att Ungern ”befäster stereotypa könsroller”, att landet ”konsekvent utmålat migration som ett nationellt säkerhetshot” och att organisationer som bland annat främjat flyktingar och hbtqi-personer fått svårare att verka i Ungern. Att Jimmie Åkesson legitimerar den här typen av ”demokratiindex” är inte bara patetiskt – det har naturligtvis inte fallit i god jord i Ungern.
Ungern har all rätt
EU, Nato och Sverige har skadat Ungern ekonomiskt och moraliskt och Ungerns kritik och invändningar mot ett svenskt Nato-medlemskap är, objektivt sett, fullt befogade. I mina ögon kan Ungern gott kräva av Nato att de själva bevisar sin oskuld i Nord Stream och att Sverige slutar mörklägga vad som egentligen hänt innan några samtal kan bli aktuella. Ungern bör också kräva att länder som Sverige inte lägger sig i Ungerns inrikes angelägenheter och upphöra att sabotera landets ekonomi. Och de kan kräva att landet ska få tillgång till rysk gas eller ersätts för denna med motsvarande medel. De här förhandlingarna kan komma att pågå under lång tid. Det återstår som sagt bara att se om Ungern är beredd att ta den konflikten. Men rätt till den, den har man.