NATO Sveriges regering har inte ens unnat Ungern en symboliskt gest för att lösa ländernas meningsskiljaktigheter. Därför är någon ungersk ratificering av Sveriges Nato-ansökan inte aktuell i dagsläget, enligt Viktor Orbans politiske strateg.

Hungary Todays chefredaktör Dániel Deme skriver i en artikel om varför Ungern ännu inte har ratifierat Sveriges Nato-ansökan. Han tar avstamp i ett Facebook-inlägg från premiärminister Viktor Orbáns politiske strateg Balázs Orbán.

I inlägget svarar Orbán på statsminister Ulf Kristerssons fundering kring vad Viktor Orbans ”problem är” och varför Ungern dröjer med att släppa in Sverige i Nato. Som exempel tar han citat från flera av den svenska regeringens toppar.

Exempelvis ska Kristersson själv så sent som i mars 2001 ha sagt att ”en stor del av EU:s uppgift är att stoppa Ungerns utveckling, sätta press på den ungerska regeringen och stödja den växande oppositionen”.

I juni samma år sa nuvarande EU-minister Jessika Roswall (M) att det behövs ”ett tydligt agerande från EU för att stoppa den nya villkorliga mekanismen från att göra utbetalningar till Ungern”.

I maj förra året hävdade Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som idag är arbetsmarknads- och integrationsminister, att ”Ungerns främlingsfientliga och nationalistiska regering fortsätter att kränka rättssäkerheten och vägrar hjälpa Ukraina”.

Enligt Balázs Orbán är det märkligt hur Kristersson kan ifrågasätta att Ungern inte vill ingå i militärallians med ett land som vill ”stoppa Ungerns utveckling”. Han skriver vidare att det är ”uppseendeväckande att sådana nedsättande utspel kan existera överhuvudtaget inom EU:s familj av demokratiska nationer”.

Som Nordfront tidigare rapporterat fanns det i Ungern en förhoppning om att Sveriges nya regering, som trots allt leds av ”konservativa” partier på papperet, skulle ha en något mer välvillig eller åtminstone pragmatisk inställning till Ungern. Men enligt Balázs Orbán är Kristerssons regering lika fientligt inställda som de svenska Socialdemokraterna.

Inte ens Sverigedemokraternas inflytande har förändrat situationen, skriver han vidare, och framför en teori om att partiledaren Jimmie Åkessons utbrändhet ledde till att han valde att liberalisera partiet när han återgick till jobbet.

Ungern har till och med skickat en parlamentarisk delegation till Stockholm i syfte att öppna någon slags dialog som skulle kunna leda till att den ungerska regeringen kan börja överväga Sveriges Nato-ansökan. Men enligt Balázs Orbán var detta helt förgäves:

Man kan notera att även om Sverige har gjort några eftergifter mot kraven från Turkiet, som är det andra landet som blockerar Nato-medlemskapet, så har Ulf Kristerssons regering inte gjort några försök att reda ut några av de konflikter som finns mellan Stockholm och Budapest. Faktum är att Sverige inte ens har gjort någon försonade gest gentemot regeringen i Budapest för att reda ut tvisterna, vilket faktiskt inte heller Finland gjorde. Trots detta har man fortsatt valt en "skriv under här"-attityd till sitt Nato-medlemskap, samtidigt som man har låtit [Natos] generalsekreterare Jens Stoltenberg stå för allt prat och allt förklarande.