INRIKES Enligt DN överväger regeringen ett nytt ”måldatum” nästa år för Sveriges anslutning till Nato. Utrikesminister Tobias Billström säger nu att uppgifterna kan vara en del i en ”påverkansoperation”.

Bonniertidningen Dagens Nyheter (DN) skrev tidigare i veckan att regeringen har bytt ”måldatum” för anslutning till Nato. Istället för Natos toppmöte i Litauen i juli satsar man enligt DN på april nästa år, då krigsalliansen firar sitt 75-årsjubileum.

Men detta avfärdas nu helt av utrikesminister Tobias Billström (M), skriver Aftonbladet.

— Det är fullständigt fel, det finns inga sådana planer från regeringens  sida. Finns ingen substans i sådana påståenden. Vi har ett mål och det är att se till att vi blir medlemmar i Nato senast när toppmötet i Vilnius är, säger Billström.

Att Sverige ansluter till Nato innan toppmötet är något som USA:s försvarsminister Lloyd Austin i det närmaste garanterade under sitt Sverigebesök under våren. Austin ville dock inte berätta hur han skulle förmå Ungern och Turkiet att ändra sig, men nyligen har det framkommit uppgifter att turkarna kohandlat Sveriges Natomedlemskap mot amerikanska stridsflyg.

Billström avfärdar dock inte bara DN:s uppgifter utan anklagar till och med tidningen för att sprida desinformation.

— Alla bör i det här läget vara mycket aktsamma och uppmärksamma på såväl desinformationskampanjer som påverkansoperationer och vara medvetna om att sådana kan föras fram som ett sätt att försöka påverka svensk opinion, säger utrikesministern.

Hos DN slår man dock ifrån sig anklagelserna. Tidningens redaktionschef Anna Åberg säger att hon blir ”förvånad” över att Billström säger att DN har fel.

— Jag blir lite förvånad över att regeringen inte hör av sig till oss om de anser att vi har fel i vår artikel. Vi har bedrivit normalt journalistiskt arbete och känner oss trygga med de uppgifter vi har publicerat. Vi har dessutom namngivna personer i texten, bland annat försvarsminister Pål Jonsson, som resonerar kring mötet i Washington, säger Åberg.

Fortfarande ingen lösning med Ungern

Enligt Michael McCaul, ordförande amerikanska parlamentets utrikesutskottet, kommer Turkiet att godkänna den svenska ansökan oavsett hur söndagens presidentval slutar. Sveriges regering har dock vägrat att förhandla med Ungern, som bland annat krävt att Sverige slutar lägga sig i landets inrikespolitik om man ska öppna upp i Nato-frågan.

Ungerns regering har tack vare detta anklagat Sverige för att ha en ”skriv under här”-attityd i frågan. Detta tycks dock inte oroa Billström, som anser att det bara är att ”skriva på” för Ungern.

— Vår plan är den samma som har vi haft hela tiden, att visa på att vi är en medlemsstat som är välkommen in i Natofamiljen. Ungern sa ja till att bevilja Sverige status som ”invitee” i samband med toppmötet i Madrid, utan några förbehåll. Därför är det rimligt att Ungern nu startar ratifikationsprocessen och låter sitt parlament gå fram och rösta igenom den svenska Nato-ansökan. Det har varit vårt tydliga besked, säger utrikesministern till Aftonbladet.