NATO Regeringen inväntar spänt resultatet av andra omgången i det turkiska valet. Vinner Erdogans konkurrent hoppas utrikesminister Tobias Billström på en snabb Nato-process.

Eftersom Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inte nådde upp till 50 procent av rösterna i landets presidentval kommer en andra omgång att hållas nu på söndag. Erodgan förutspås vinna, bland annat eftersom nationalistkandidaten Sinan Ogan – som fick fem procent av rösterna – nu officiellt har ställt sig bakom Erdogans kandidatur.

Men Sveriges regering är ändå hoppfulla, särskilt om Erdogans motkandidat Kemal Kiliçdaroglu vinner eftersom han av oklara anledningar har stämplats som mer ”vänligt inställd” till västlig globalism såsom EU och Nato.

— Först måste Turkiet ha sin andra valomgång den 28. Därefter finns möjlighet för oss att förstå precis hur läget kommer att se ut. Jag kommer lägga ned all min vakna tid efter den 28 maj med att diskutera med våra blivande Natoallierade för att se till att frågan om det svenska medlemskapet förblir högt på dagordningen, säger den bisexuelle utrikesministern Tobias Billström (M) till DN.

Billström säger att han ”utesluter naturligtvis inga resor till något Natoland under den här perioden” men att regeringen ”i det här sammanhanget” redan vet var Turkiet står i frågan om det svenska Nato-medlemskapet och att resor till Ankara därmed inte är särskilt prioriterade.

Sverige har dessutom enligt Erdogans regering redan representanter på plats som arbetar för full för att påverka utgången av det turkiska valet genom att bland annat ”terrorisera vallokaler”.

När USA:s försvarsminister Lloyd Austin besökte Sverige i april påstod han sig vara ”fast övertygad” om att Sverige är ett Natoland innan krigsalliansens toppmöte i Litauen i juli. Enligt Austin arbetar Washington stenhårt för att förmå Turkiet och Ungern att vika sig och godkänna Sveriges ansökan.