Erdogan segrar i Turkiets presidentval
TURKIET • I det turkiska presidentvalets andra omgångar går den sittande presidenten Recep Tayyips Erdogan som tydlig segrare. Den turkiska valmyndigheten uppger att Erdogan får 52,1 procent av rösterna medan motkandidaten Kilicdaroglu får 47,9 procent.
Under kvällen utropade sig Turkiets president Recep Tayyips Erdogan till segrade i det turkiska presidentvalet. Söndagens val var presidentvalets andra omgång, då Erdogan inte lyckades samla de 50 procent som krävs för att vinna i den första omgången.
Erdogan fick dock 49,5 procent i den första omgången, vilket var mer än huvudmotståndaren Kemal Kilicdaroglu, som beskrivits som ”mer västvänlig” än Erdogan. Inför andra omgången valde dessutom nationalistkandidaten Sinan Ogan – som fick 5 procent av rösterna – att uppmana sina väljare att rösta på Erdogan.
Den turkiska valmyndigheten har också under kvällen bekräftat Erdogans seger, skriver al-Jazeera. Enligt de officiella siffrorna fick presidenten 52,1 procent av rösterna medan Kilicdaroglu fick 47,9 procent.
Besvikelse i västvärlden
Det har varit tydligt att väst ville se ett maktskifte i Turkiet. Erdogan har anklagats för att ha en auktoritär ledarstil, men framförallt är det hans goda relationer med Ryssland och dess president Vladimir Putin som attackerats. Dessutom beskrivs Erdogan konsekvent som ”en ny Putin” i västmedia, vilket framförallt handlar om att hans mål inte alltid sammanfaller med globalismens.
Sedan Erdogan tillträdde som premiärminister 2003 och sedan som president 2014 har han skaffat ett stort inflytande över Turkiets institutioner och medier, något som enligt många bedömare har gjort det svårt att utmana hans position.
Enligt analytikern Hakan Akbas från den Washingtonbaserade Albright Stonebridge Group var det dock i slutändan Erdogans personlighet som rodde hem valsegern åt honom, vilket är den elfte gången i rad.
— Jag tror en stor del av detta är Erdogans kultlika personlighet: Han är en stor talare och hans budskap är enkla, men ingjuter likväl förtroende i hans kandidatur, säger Akbas i en kommentar.
— Han har varit i maktposition i över 20 år, han är en erfaren och skicklig politiker. Dessutom är han ett politiskt geni i den meningen att han kunnat skapa politiska allianser som verkligen skapat synergi för hans bas och för hans seger, till skillnad från oppositionen som detta verkligen inte hjälpt, utan snarare skadat.
För Sveriges del har det turkiska valet varit viktigt framförallt utifrån medlemsansökan till krigsalliansen Nato. Erdogan har hittills vägrat att godkänna Sveriges ansökan och förhoppningen var att Kilicdaroglu skulle vara mer vänligt inställd. Enligt uppgifter från USA ska dock utgången av valet inte spela någon roll, då Turkiet oavsett president kommer att godkänna Sverige som Nato-land.