TURKIET I söndagens presidentval i Turkiet nådde varken Tayyip Erdogan eller hans motståndare Kemal Kilicdaroglu över den 50% tröskeln som krävdes för att undvika en andra omgång. Valet beslutar inte bara vem som leder Turkiet utan också om hur landet kommer hantera sin allvarliga ekonomiska kris och hantera viktiga relationer med Ryssland, Mellanöstern och västvärlden.

Turkiet på väg mot andra valomgången efter president Tayyip Erdogans ledning över sin motståndare Kemal Kilicdaroglu i söndagens val, men han nådde inte upp till en absolut majoritet för att förlänga sitt 20 åriga styre över Natolandet.

Varken Erdogan eller Kilicdaroglu nådde över den 50% tröskeln som krävdes för att undvika en andra omgång, som kommer att hållas den 28 maj.

Presidentvalet kommer att avgöra inte bara vem som leder Turkiet utan också hur man kommer att hantera sin allvarliga ekonomiska kris och hantera viktiga relationer med Ryssland, Mellanöstern och västvärlden.

Kilicdaroglu, som sa att han skulle vinna i den andra omgången, uppmanade sina supportrar att vara tålmodiga och anklagade Erdogans parti för att blanda sig i räkningen och rapporteringen av resultaten.

Men Erdogan presterade bättre än vad förvalsningsundersökningar hade förutspått, och han verkade i ett självsäkert och kämpande humör när han talade till sina supportrar.

”Vi ligger redan före vår närmaste rival med 2,6 miljoner röster. Vi förväntar oss att den här siffran ökar med officiella resultat”, sa Erdogan.

Med nästan 97% av valurnorna räknade ledde Erdogan med 49,39% av rösterna och Kilicdaroglu hade 44,92%, enligt den statligt ägda nyhetsbyrån Anadolu. Turkiets höga valnämnd gav Erdogan 49,49% med 91,93% av valurnorna räknade.

Tusentals Erdoganväljare samlades vid partiets huvudkontor i Ankara, spelade partiets sånger från högtalarna och viftade med flaggor. Vissa dansade på gatan.

”Vi vet att det inte är precis en fest än, men vi hoppas att vi snart kommer att fira hans seger. Erdogan är den bästa ledaren vi har haft för det här landet och vi älskar honom”, sa Yalcin Yildrim, 39, som äger en textilfabrik, till Reuters.

RESULTATET SPEGLAR EN DJUP POLARISERING

Resultaten speglar en djup polarisering i ett land vid en politisk vägskäl. Valet skulle ge Erdogans styrande allians en majoritet i parlamentet, vilket ger honom en potentiell fördel inför den andra omgången.

Opinionsundersökningar före valet hade pekat på en mycket jämn kamp men gav Kilicdaroglu, som leder en sexparti-allians, en liten ledning. Två undersökningar på fredagen visade honom över tröskeln på 50%.