NATO När den nya terrorlagen träder i kraft under morgondagen har alla hinder för ett svenskt Nato-medlemskap röjts ur vägen, menar Ulf Kristersson. Enligt statsministern är det nu bara ”Putin” som tjänar på att processen dröjer.

Turkiet har inte velat ratificera Sveriges Nato-ansökan för att PKK-kopplade grupper tillåts agera helt öppet i Sverige. Men när den nya terrorlagen börjar gälla från och med den 1 juni har man inte längre några anledningar att inte öppna krigsalliansens armar, hävdar statsminister Ulf Kristersson (M) i en debattartikel på Financial Times.

”Sverige stöder Turkiet fullt ut mot alla hot mot landets nationella säkerhet och fördömer alla terroristorganisationer, inklusive PKK, som utför attacker mot landet”, skriver statsministern.

Kristersson skriver vidare att Sverige har ett starkt försvar som kommer att stärka krigsalliansens position mot Ryssland i Östersjön. Dessutom menar han att landet övergett 200 år av alliansfrihet för att välja sida i den globala konflikten och att ett Sverige utanför Nato bara är något som Rysslands president Vladimir Putin tjänar på.

I debattartikeln fokuserar Kristersson bara på Turkiets invändningar mot Sveriges Nato-medlemskap, trots att även Ungern fortfarande inte heller ratificerat den svenska ansökan. Men sedan tidigare har regeringen meddelat att man inte tänker förhandla med Ungern och att att Budapest endast har att ratificera den.

Från Ungerns håll anser man dock att Sverige först måste sluta lägga sig i ungersk inrikespolitik, på samma sätt som Budapest inte lägger sig i Sveriges.