TURKIET Turkiet anklagar svenskfinansierade valobservatörer för att terrorisera vallokaler under den pågående andra omgången av presidentvalet. Inrikesministern hävdar att organisationen Oy ve Ötesi har försökt påverka valdeltagarna och finansieras av den svenska staten.

Turkiets inrikesminister, Suleyman Soylu, anklagar valobservatörsgruppen Oy ve Ötesi för att ha ”terroriserat vallokaler” under den pågående andra omgången av presidentvalet. Inrikesministern hävdar även att organisationens finansiering kommer från den svenska staten, vilket har förnekat av svenska juridiska experter.

Det turkiska presidentvalet har nått en andra omgång eftersom varken utmanaren Kemal Kilicdaroglu eller sittande president Recep Tayyip Erdogan lyckades samla en majoritet i den första omgången.

Soylu påstår att den oberoende organisationen har ”terroriserat valdeltagarna” och försökt påverka deras röstande. Han anser att föreningen inte bör få existera och att deras närvaro strider mot vallagen.

Inrikesministern hävdar även att Sverige är inblandat i det påstådda valstöket och att Oy ve Ötesi finansieras av den svenska staten.

Soylu fortsätter att argumentera för att det påstådda stödet från Sverige syftar till att påverka valet i Turkiet. Han nämner även att pengar har kommit från olika delar av världen, inklusive USA. Han framhåller att Turkiet inte är Sverige, inte är USA och inte heller är PKK. Han betonar att oavsett om dessa aktörer går samman kommer de att besegras.

Det svenska utrikesdepartementet har ännu inte kommenterat Soylus anklagelser.