GLOBALISM Under den amerikanske försvarsministern Lloyd Austins besök i Sverige lovade han att Washington gör allt för att ansluta Sverige till krigsalliansen. Austin är ”fullt och fast” övertygad om att det kommer att ske senast i juli.

Som Nordfront nyligen rapporterade besöker USA:s försvarsminister Lloyd Austin just nu Sverige. Under onsdagen mötte han försvarsminister Pål Jonson (M) och inspekterade en militäruppvisning vid örlogsbasen Muskö.

Enligt Aftonbladet imponerade Försvarsmakten på Austin med ”det bästa och vräkigaste Sverige har att visa upp på havet och i luften”.

— Som jag har sett med egna ögon på den här resan så är den svenska försvarsmakten en exceptionellt kapabel och mycket professionell stridande styrka. Sveriges trupper och förmågor kommer att stärka Nato och verka konfliktavhållande, sa Lloyd Austin efter uppvisningen.

Austin sade sig också vara ”fullt och fast” övertygad om att Sverige blir medlem i Nato före krigsalliansens toppmöte i Vilnius i juli och att Washington arbetar hårt för att få Ungern och Turkiet att ratificera ansökan.

Exakt vad USA ska göra för att få sin vilja igenom ville dock Austin inte gå in på detaljer om, men han sade sig vara ”övertygad” om att Ungern och Turkiet kommer att vika sig och ”säker på att de kommer att ta det [beslutet] före juli”.

— Vi kommer att fortsätta göra vad vi har gjort hittills, och ännu mer av det: Engagera oss med våra väldigt viktiga allierade, och uppmuntra dem att komma till beslut så fort som möjligt, sa Austin.

Inte heller Pål Jonson kunde förklara exakt hur detta skulle ske utan hävdade att det svenska Nato-medlemskapet är ”en bilateral fråga naturligtvis mellan USA och Turkiet, och i någon mån USA och Ungern”.

— Men hela delegationen var väldigt tydlig med vikten av att Sverige skyndsamt kommer in i Nato, fortsatte försvarsministern.