NATO Turkiet har reagerat på uttalanden från utrikesminister Tobias Billström (M) om att koranbränningarna inte kommer påverka godkännandet av Sveriges Nato-ansökan. ”Om attackerna på våra helgedomar fortsätter – då beklagar vi”, har Erdogan sagt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) påstår att koranbränningarna i Sverige inte påverkar landets överenskommelse med Turkiet om Nato-medlemskap. Till DN försäkrar utrikesministern att överenskommelsen ”innehåller sju punkter och ingen nämner religion”.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelade att Sveriges Natoansökan kommer tas upp i turkiska parlamentet i oktober efter Nato-toppmötet Vilnius i sommar. Billström hoppas nu på ”ratificering så fort som möjligt när de öppnar” från det turkiska parlamentet för att möjliggöra svenskt Natomedlemskap. Trots koranbränningarnas påverkan på Sveriges internationella rykte och de ökade terrorhotet mot landet, betonar han avsaknaden av koppling till Natomedlemskapet enligt det tidigare avtalet.

— Turkiet har klart och tydligt förklarat att man kommer att skicka över Sveriges ratificeringsprotokoll till det turkiska parlamentet för att ratificera, säger Billström till DN.

Turkiet har dock gjort uttalanden som tyder på motsatsen. President Erdogan nämnde säkerhetsläget i Sverige i samma kontext som godkännandet av den svenska Natoansökan nyligen.

— Om attackerna på våra helgedomar fortsätter – då beklagar vi. Vi vet inte hur lång tid den här frågan kommer att diskuteras i parlamentet, sade Erdogan.

Billström undviker i intervjun med DN att ”kommentera det Erdogan sagt” och avfärdar det som ett ”enskilt uttalande från Turkiet” som inte recenseras av den svenska utrikesministern.

Nyligen hållna samtal med Turkiets utrikesminister berörde koranbränningarna, men Nato-diskussionen var ”separat” enligt Billström.

Billström ser inte heller uttalanden om islam från samarbetspartiet SD som påverkande för relationerna med andra länder. Han har dock diskuterat uttalandena med Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson, för att framföra regeringens synpunkt på situationen.

Regeringen tillsatte nyligen en utredning efter koranbränningarna för att ”se över ordningslagen” och ifall den kan användas för att sätta stopp för fenomenet. Detta har framförts i kontakter med den muslimska världen som en åtgärd för blidka kritiken och minska den uppfattade hotbilden mot landet.