NATOKRIS Sverige kommer inte att tillmötesgå Erdogans krav om att förbjuda koraneldningar. Detta besked gav utrikesminister Tobias Billström efter Erdogans senaste utspel om den svenska Natoansökan.

Tidigare idag kom Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan med ett konkret krav på Sverige som skulle få presidentturken att ändra inställning till den svenska Natiansökan och låta parlamentet ratificera den. Kravet från Erdogan är att Sverige förbjuder koranbränningar, med tanke på Rasmus Paludans uppmärksammade aktion utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

Nu har utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterat Erdogans krav. Enligt utrikesministern är det inte aktuellt med ett sådant förbud.

— Religion är inte en del av överenskommelsen. Med det sagt så har jag full förståelse för att man tar illa vid sig av brännandet av heliga skrifter, och uppfattar det som djupt sårande. Allt som är lagligt är inte för den skull lämpligt, säger Billström till Aftonbladet.

Samtidigt påstår Billström att Sverige ”visat på resultat” i alla delar av det avtal som man slöt med Finland och Turkiet i somras.

— Vad som nu behövs är att situationen kyls ned på alla sidor. Vi fortsätter samtalen med Turkiet om implementeringen av överenskommelsen på tjänstemannanivå, säger han.

Elda koran olagligt i Finland

Erdogan har dock tidigare uttryckt att det är meningslöst att förhandla med Sverige i dagsläget. Däremot kan han tänka sig att släppa in Finland i Nato separat, bland annat eftersom det är olagligt att elda koraner i Finland. Skulle Rasmus Paludan elda en koran i Finland skulle han kunna dömas för hets mot folkgrupp, skriver Vasabladet.

— De är grundlagsenliga rättigheter också i Finland. Men olika intressen ska vägas mot varandra. Och yttrandefriheten är inte ovillkorlig, det finns gränser, säger överkommissarie Hans Snellman till Vasabladet.