TURKIET Om Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan måste koraneldningar förbjudas. Detta nya krav framfördes i turkisk media av landets president Recep Tayyip Erdoğan.

Så länge det är tillåtet att elda koraner i Sverige kommer Turkiet att säga nej till ett svenskt Natomedlemskap. Detta besked har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan gett till den turkiska tidningen Hürriyet.

— Sverige, oroa er inte. Så länge ni tillåter att min heliga bok, Koranen, bränns och förstörs, kommer vi inte att säga ’ja’ till ert inträde, säger presidenten.

Erdogans utspel ska ha skett i samband med att han mötte regeringspartiet AKP:s parlamentsgrupp på onsdagen, uppger TT.

Amerikanska toppolitiker har också nyligen uttryckt att de kan komma att stoppa all vapenhandel till Turkiet, inklusive försäljningen av de lukrativa stridsplanen F-16, samt införa sanktioner mot landet om man fullföljer sina hot att blockera Sveriges Nato-ansökan.

— Det finns inget scenario där F-16-försäljningen går igenom utan en ratificering från Turkiet [av Sverige och Finlands Nato-ansökningar], förklarar den amerikanske senatorn Chris Van Hollen och tillägger att Turkiet ”för det mesta inte är en lojal allierad”.