KARLSTAD En docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hängts upp och ned vid ett fredsmonument i Karlstad. Bakom aktionen ligger RKU som uppger att man hoppas att dockan stoppar Sveriges Nato-medlemskap.

Under torsdagen upptäcktes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som hängde upp och ned i Fredsmonumentet på Stora torget i Karlstad.

På sociala medier har Kommunistiska partiets ungdomsförbund Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) publicerat ett filmklipp som visar hur man hänger upp dockan.

”Eftersom Erdogan gillade den första dockan så mycket hoppas vi ungkommunister att han gillar denna också”, kan man läsa i filmklippet som också visar att kommunisterna hissar en YPG-flagga, vilket år PKK:s militanta gren i Syrien.

RKU Karlstads hemsida kan man också läsa ett uttalande om aktionen, där det framgår att den först och främst syftar till att sätta ännu fler käppar i hjulet för den svenska Nato-ansökan. Man skriver också att det är en markering mot utrikesminister Tobias Billströms utspel om att PKK har kopplingar till gängbrottslighet i Sverige och de många nya ”terrorlagar” som regeringen inför i syfte att kväsa yttrande- och föreningsfriheten:

Vi i Revolutionär Kommunistisk Ungdom är principiellt motståndare mot Nato och tar kamp emot ett svenskt medlemskap i krigsalliansen. Om Turkiets så-kallade “president” är så pass lättretlig som att man hissar en docka i ett fredsmonument, så är det bara ett medel för oss att nyttja i den kampen. Här är Turkiet den svagaste länken.

RKU skriver vidare att man inte har några problem alls med att Turkiet är ett Nato-land utan menar att där ”hör de gott och väl hemma, tillsammans med de andra rövarna”.

Sossebossen upprörd: "Hårdare och mer polariserat samhälle"

Till P4 Värmland beklagar sig Linda Larsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Karlstad, över RKU:s aktion. 

— Ja men jag tycker att det är ett tråkigt beteende från ungkommunisterna och det känns ju bara som att det är onödigt, säger hon.

Enligt kommunalrådet bidrar aktionen till ett ”hårdare och mer polariserat samhälle”. Larsson säger sig vilja ”värna yttrandefriheten” men att detta måste göras på ett ”schysst och regelrätt sätt”.

När Andreas Köhler, ordförande för Kommunistiska partiet i Karlstad, pressas av statsradion att fördöma aktionen står han dock upp för ungkommunisternas agerande.

— Vi fördömer det inte utan tycker det är kul att ungdomarna är ute och bedriver politiskt opinionsbildning, säger han.