JURIDIK Den vänsterextrema kuppen med att hänga en docka föreställande Turkiets president kom snabbt att polisanmälas för ärekränkningsbrott. Men nu har åklagaren meddelat att han inte kommer att gå vidare med ärendet.

Det var under förra veckan som en vänsterextrem och PKK-kopplad grupp kallad Rojavakommittéerna klädde en docka i kostym och en mask föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och hängde upp honom utanför stadshuset i Stockholm.

Aktionen har lett till en diplomatisk kris mellan Sverige och Turkiet och fördömts av regeringen, som ser det som ett direkt sabotage mot ambitionerna att ansluta Sverige till krigsalliansen Nato. Turkiet har också krävt att de ansvariga ställs till svars om man ska gå vidare med godkännandet av Sveriges Nato-ansökan.

Aktionen polisanmäldes också för ärekränkningsbrott, mer specifikt förtal. Men nu har kammaråklagare Lucas Eriksson meddelat att ärendet läggs ned.

— Jag fick in ärendet som förtal, men tyckte inte att det kunde nå upp till att vara förtal. Därför beslutade jag att inte inleda en förundersökning, säger Eriksson till Aftonbladet

Han tillägger också att det kan begäras en överprövning av hans beslut.

— Då får en överåklagare kolla på det, säger Lucas Eriksson.

Turkiets regering har i skrivande stund inte kommenterat beslutet, men åklagarens beslut att lägga ned ärendet har uppmärksammats i turkisk media. Erdogan har också varit tydlig med att Nato-ansökan inte kommer att ratificeras av Turkiet så länge denna typ av ”terroristmanifestationer” tillåts i Sverige.

— Trots upprepade varningar har man tyvärr inte vidtagit några åtgärder för att stoppa PKK-demonstrationer, sa Erdogan om dockan och tillade att aktionen kommer att leda till att relationerna mellan Sverige och Turkiet blir allt sämre om Sveriges regering inte agerar snart.

Det kan dock bli svårt för regeringen att göra något åt saken utan ytterligare inskränkningar av yttrandefriheten, då Sverige åtminstone formellt har domstolar som är självständiga från regeringen.

— Det är upp till de att avgöra vad som är brottsligt och inte, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till Aftonbladet.

Billström anser trots detta att det var rätt av regeringen att fördöma aktionen.

— Yttrandefriheten går åt två håll, och för regeringen var det viktigt att kommentera hur allvarligt vi ser på aktionen med dockan, säger han.