STOCKHOLM Dansken Rasmus Paludan har inget emot Nato, men han gillar inte att Turkiet påverkar yttrandefriheten i Sverige. Därför tänker han elda en Koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

Sveriges regering har lovat att inskränka yttrandefriheten i Sverige med nya terrorlagar. Allt för att blidka Recep Tayyip Erdoğans turkiska regering, som har villkorat stöd för ett svenskt Nato-medlemskap med att Sverige bekämpar grupper som enligt Turkiet är terrorister.

Detta uppskattas inte av den danske kontrajihadisten Rasmus Paludan, som tänker protestera på sedvanligt sätt med att elda en koran, rapporterar Samnytt. Denna gång utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Paludan tänker göra detta i samband med en demonstration mot Nato som kommer att hållas i Stockholm på lördagen.

— Det är några svenskar som gärna vill att jag eldar en koran framför turkiska ambassaden på lördag. Det ska hållas en vänsterextremistisk demonstration på lördag i Stockholm, och då tyckte man att det vore intressant om jag eldade koranen framför ambassaden, berättar han för Samnytt.

Paludan betonar att inte är Nato-motståndare och att han egentligen inte vill sabotera för Sveriges Nato-ansökan. Istället är det Erdogan han har problem med.

— Jag har inga problem med att Sverige går med i Nato, men man ska inte betala för det genom att ta bort yttrandefriheten. Det priset är för högt. Erdogan verkar för det första tro att han kan ställa alla möjliga orimliga krav på att Sverige ändrar sin regeringsform, säger Paludan.

— För det andra verkar han tro att svenskar respekterar honom. Jag kan inte tala för alla svenskar, men jag tror inte att den där islamistiska diktatorn i Turkiet är någon som många svenskar har respekt för.

Trots planerna uppgav Paludan nyligen att han har för avsikt att lämna Sverige. Beskedet gavs under en rättegång om olaga hot där Paludan själv var målsägande. Paludan hävdade under rättegången att han är för rädd för att stanna kvar i landet.

— Det här har gjort mig rädd och ledsen när jag skulle vara i Sverige. Så jag kommer inte till Sverige längre. Det är slut, säger han i förhör som publiceras av Prime Crime.