TERRORFINANSIERING Turkisk media rapporterar nu att den svenska storbanken SEB hjälper till att finansiera terroristerna i PKK. Detta efter Avmaskerats avslöjande om att Rojavakommittéerna säljer PKK-propaganda och vidareförmedlar pengar till PKK-kopplade YPG.

Förra veckan skrev Nordfront om hur Rojavakommittéerna, en vänsterextrem pro-kurdisk grupp, skapat en diplomatisk kris genom att hänga en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Detta väckte starka reaktioner från turkiskt håll med många uttalanden om att detta skadade Sveriges möjligheter att gå med i Nato. Turkiet ställde till och med in ett planerat besök från riksdagens talman Andreas Norlén (M) efter aktionen.

I kölvattnet av aktionen, som ägde rum torsdagen den 12 januari, gick Avmaskerat ut med en artikel som påpekade att Rojavakommittéerna öppet tillåts sälja PKK-flaggor i Sverige. PKK klassas av både Turkiet och EU som en terrororganisation och svenska högerpolitiker har gjort utspel om att flaggan skulle kunna bli förbjuden i Sverige för att blidka Turkiet.

Avmaskerat påpekade i sin artikel att PKK-flaggorna och annan pro-kurdisk propaganda säljs med hjälp av den svenska banken SEB samtidigt som många alternativmedier nekas bankkonton och diskrimineras av det svenska bankväsendet. I artikeln pekade Avmaskerat dessutom ut flera av personerna bakom Rojavakommittéerna och hur dessa är kopplade till SAC, AFA och andra våldsbejakande projekt inom den autonoma extremvänstern i Sverige.

Rojavakommittéernas donationssida där de skriver att pengar de får in bland annat går till YPG.

Nyheten från Avmaskerat snappades sedan upp av Fria Tider, som också har haft problem med svenska banker, och nådde slutligen flera turkiska medier. Det är bland annat den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu som uppmärksammat nyheten på engelska, men en sökning på Google visar också att det sker omfattande rapportering om SEB och PKK i flera turkiska medier.

Anadolu skriver bland annat att PKK har ansvaret för över 40 000 personers död – inklusive många kvinnor och barn – samt att att YPG, som Rojavakommittéerna öppet skänker pengar, till är PKK:s syriska gren.

Vänsterpartister manifesterar för PKK och YPG i Almedalen.