BANKVÄLDET Nationella och invandringskritiker får inte ha konton hos svenska banker, men grupper som försörjer terrororganisationen PKK har bankerna inga problem med. Inte heller Finansinspektionen ser några problem med det, trots regeringens avtal med Turkiet.

Ett avslöjande av Avmaskerat om att den vänsterextrema organisationen Rojavakommittéerna driver en webbshop åt PKK med bankkonton hos SEB väckte uppmärksamhet i Turkiet, som fått löften av Sveriges regering om att börja ta terrororganisationen på allvar.

SEB tycks dock inte se några problem med att PKK tjänar pengar via deras bankkonton. Och när Fria Tider kontaktar Finansinspektionen (FI), som är regeringens egen myndighet mot terrorfinansiering, verkar inte heller FI bry sig.

— Vi uttalar oss inte om enskilda fall. Vi har inte så mycket mer att säga om det, säger Tomas Tolonen, presstalesperson för FI, till Fria Tider.

Men när Fria Tider frågar om det generellt är okej om en bank har en kund som öppet samlar in pengar till terrorverksamhet hänvisar Tolonen fortsatt till ”enskilda ärenden”.

— Vi uttalar oss inte om enskilda fall. Det är upp till banken att följa reglerna.

FI:s talesperson medger indirekt att man inte utreder SEB och vägrar sedan berätta vem som har tagit det beslutet.

— Alltså… i vissa fall kan det ju vara av intresse av att veta vem det är. Men ibland så… tar ju en pressekreterare och svarar på frågor istället. Vi följer regler och det är så vi jobbar, säger Tolonen och ber Fria Tider ”skicka frågor på mejl”.