TURKIET Den turkiska regeringen är väldigt upprörd över att inget åtal kommer att väckas mot personerna bakom Erdogan-dockan. Enligt det turkiska regeringspartiets talesman är den svenska regeringens agerande detsamma som att stödja terrorism.

Turkisk media var snabba på att uppmärksamma aktionen där en PKK-kopplad vänsterextrem grupp hängde upp en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Nu har Turkiets regering också reagerat på en åklagares beslut att lägga ned förundersökningen om ärekränkningsbrott kopplat till incidenten.

— Tystnaden hos de som påstår sig förespråka demokrati, pluralism och frihet inför denna vedervärdiga terrorhandling betyder inget annat än att man stödjer terrorism, säger det turkiska regeringspartiet AKP:s talesman Omer Celik till tidningen Anadolu.

Celik drar slutsatsen efter åklagarens beslut att ”terroristgrupper kan göra vad de vill i Sverige, de kan hota statschefer för vänskapliga länder” och att Sverige inte är något annat än en ”propagandacentral för dessa terrorister”.

— Under våra förhandlingar i Turkiet sa de [svenska representanterna] att de skulle arbeta grundligt med att se över sina terrorlagar och göra dem starkare. Trots att man tagit några steg är situationen fortsatt densamma, tillägger Celik.

Den turkiska regeringen uppmanar nu återigen Sverige att hedra sina löften om att bekämpa terrorism om man ska kunna ansluta landet till Nato.