STOCKHOLM En video publicerades på Twitter där budskap projicerades på turkiska ambassaden i Stockholm. Brist på yttrandefrihet och HBTQ+ rättigheter i Turkiet uppges i beskrivningen vara främsta orsakerna

I dagarna projicerades budskap till stöd för medlemmar i den terrorklassade kurdiska organisationen PKK på Turkiets ambassad i Stockholm. Aktionen kommer i ett väldigt känsligt läge för den svenska regimen i och med att en svensk Natoansökan lämnats in i maj i år.

I ett inlägg från det vänsterextrema kontot Rojavakommitéerna på Twitter kan vi se budskap projicerade på ambassadväggen där Turkiets ambassad kallas ”Terrorcentralen”. Det påstås att Turkiet har bistått Islamiska staten med vapen samt en bild där Turkiets president, en sminkad Recep Tayyip Erdoğan, är avbildad framför en regnbågsflagga.

På ambassadväggen projiceras också bilder med vurmande för de man kallar för ”kurdiska aktivister”, eller med andra ord, medlemmar i terrorklassade PKK. På bild kan man se tre kvinnliga PKK medlemmar: Sakine Cansız, Fidan Doğan och Leyla Söylemez. Över bilderna på de tre kvinnorna kan man läsa:

Även i exil lever kurdiska aktivister under dödshot.

Svensk ambassadör uppkallad

Erdoğan sitter på en vågmästarroll då det kommer till Sveriges Natoansökan. Han har i korthet krävt att den svenska regimen ska sluta krama kurdiska terrorister och istället ta i med hårdhandskarna mot dessa och deras organisationer.

Ett uttalat krav som presidenten, trots otaliga diplomatiska kullerbyttor från svenskt håll, vägrat släppa på, är utlämningen av de han benämner som kurdiska terrorister. Erdoğan har uttryckt att Sveriges Natoansökan under inga omständigheter kommer att godkännas om landets krav inte uppfylls. För att ett nytt Natoland ska välkomnas in i krigsalliansen krävs en ratificering av samtliga medlemsländer.

Med anledning av händelsen kallade Turkiets utrikesministerium in Sveriges ambassadör. Enligt Aftonbladet känner sig Turkiets regering förolämpad av aktionen och de ska ha uppgett att det enligt dem handlar om ”terrorismpropaganda”.

På mötet med ambassadör Staffan Herrström i Ankara ska händelsen ”fördömts” av utrikesministeriet och krav ställts på att Sverige ska utreda och identifiera personerna som ligger bakom.